ZWOLLE - De producent van buizen en leidingsystemen Wavin verhoogt na een sterk begin van het jaar de verwachtingen voor de rest van 2007. Het bedrijf heeft woensdag verder bekendgemaakt af te zien van de voorgenomen overname van de Griekse branchegenoot Petzetakis.

Wavin, dat vorig jaar naar de beurs stapte, rekent dit jaar op een omzetgroei van 10 tot 13 procent. Dit is zonder eventuele overnames. Eerder ging de onderneming uit van een groei van 5 tot 8 procent. De winst overstijgt naar verwachting ruimschoots het resultaat van 73,4 miljoen euro vorig jaar.

Het bedrijf uit Zwolle profiteerde de afgelopen maanden van het gunstige economische klimaat en de relatief milde winter, waardoor de bouwactiviteit hoog was en vroeg op gang kwam. De bouwsector is de belangrijke afnemer van de plastic buizen van Wavin. De onderneming verwacht dat de gunstige marktomstandigheden de rest van het jaar aanhouden.

Griekenland

Het mislukte avontuur in Griekenland lijkt de enige smet te zijn op de ontwikkelingen bij Wavin in de afgelopen maanden. Wavin was vrijwel rond met Petzetakis. De schuldeisers van Petzetakis konden echter geen overeenstemming bereiken over de noodzakelijke financiële herstructurering. Daarop is besloten het overnameproces te staken. Wavin was bereid 60 miljoen euro neer te leggen voor Petzetakis.

Wavin realiseerde vorig jaar een omzet van 1,5 miljard euro. Het bedrijf heeft vestigingen in 27 Europese landen en telt ongeveer 6700 werknemers. Vorig jaar stapte Wavin naar de beurs om geld op te halen voor de verdere groei van de onderneming. Overnames staan daarbij hoog op de agenda.