AMSTERDAM - De belangrijkste Europese aandelenmarkten zakten woensdag in de loop van de ochtend dieper in het rood. Handelaren verklaarden de verliezen aan de hand van zorgen over de ontwikkeling van de rente in de Verenigde Staten en Europa. Daarnaast zorgden winstnemingen voor druk op de koersen.

Beleggers kijken uit naar de verwachte renteverhoging van de Europese Centrale Bank die woensdagmiddag wordt bekendgemaakt. De aandacht zal vooral uitgaan naar uitspraken van voorzitter Jean-Claude Trichet ten aanzien van de komende maanden.

Aan het eind van de ochtend stond de AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam op 540,87 punten. Dat is een verlies van 3,7 punten ofwel 0,7 procent. De MidKap-index van middelgrote fondsen verloor 1,2 procent op 740,68 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs daalden 0,7 tot 1,3 procent.

Rentevrees

Handelaar Bastiaan van Ede van ING Wholesale Banking zag vooral winstnemingen en probeerde de rentevrees te nuanceren. "Er is absoluut geen reden voor paniek. De meeste beurzen staan nog in de buurt van recordniveaus". Van Ede wees op een rapport van zakenbank Morgan Stanley die steeds negatiever wordt over beleggen in aandelen. "Zij verwachten een neerwaartse correctie van 14 procent, maar het koersverloop is niet in te schatten. Iedereen probeert de top van de markt te voorspellen, dat is niet te doen".

De uitzenders Randstad en Vedior waren de sterkste dalers onder de hoofdfondsen op Beursplein 5. Volgens Van Ede hebben deze aandelen een beta-waarde hoger dan 1. Dat wil zeggen dat de fondsen altijd harder stijgen of dalen dan de index. Randstad daalde 1,6 procent, Vedior verloor 2,1 procent. Midkapper USG en het lokaal genoteerde Brunel deelden in de malaise met verliezen van 1,5 procent.

Ahold

Ahold was ook onderaan te vinden in aanloop naar de eerstekwartaalcijfers die het supermarktconcern donderdag presenteert. Analisten verwachten dat de winst lager uitvalt dan in de vergelijkbare periode vorig jaar, omdat Ahold nog altijd kampt met hoge kosten om de winkels in de Verenigde Staten nieuw leven in te blazen. Ahold leverde 1,6 procent in.

In de MidKap-index moest een aantal fondsen flink inleveren. Van der Moolen bungelde onderaan met een verlies van 2,2 procent, gevolgd door Getronics met een min van 2,1 procent. Ook de bouwers BAM (min 1,3 procent) en Heijmans (min 2,1 procent) moesten een stap terugdoen.

Euronext

Op de lokale markt deed beursbedrijf Euronext goede zaken. Het aantal transacties op de beursvloeren in Amsterdam, Brussel, Parijs en Lissabon steeg in mei met ruim 15 procent. Daarmee was mei de op één na drukste handelsmaand ooit. Euronext won 5,5 procent.

De euro noteerde 1,3520, gelijk aan de wisselkoers bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.