TOKIO - De beurs in Tokio heeft woensdag een kleine stap terug gedaan. De beleggers hielden zich in, naar aanleiding van uitspraken van Ben Bernanke, de president van het stelsel van Amerikaanse centrale banken. Hij liet doorschemeren dat een renteverlaging in de Verenigde Staten voorlopig niet aan de orde is.

De Nikkei-index van 225 fondsen verloor 12,88 punten ofwel 0,1 procent. Ondanks het verlies wist de index zich te handhaven boven de grens van 18.000 punten op 18.040,93. Dat kwam doordat er enkele uitschieters waren, waaronder handelshuis Marubeni. Berichten over een omvangrijke investering in de Verenigde Arabische Emiraten leverden het bedrijf een koerswinst op van 9,3 procent.

Herstel

De uitlatingen van Bernanke leidden dinsdag in New York ook tot koersverliezen. Hij voorzag wel een herstel van de Amerikaanse economie, maar waarschuwde tegelijk voor inflatiedruk. Dat verkleint de kans op een renteverlaging, iets waar al lange tijd op wordt gespeculeerd. Een renteverlaging kan de economie een impuls geven. Buitenlandse bedrijven kunnen daar weer van profiteren.

In Tokio moesten bedrijven die veel zaken doen met de VS genoegen nemen met een koersdaling. Daaronder waren camerafabrikant Canon, dat 0,6 procent inleverde. De forse koerswinst van Marubeni en van enkele branchegenoten hield de handel min of meer in evenwicht. Een andere stijger van formaat was creditcardmaatschappij OMC. Het bedrijf won meer dan 9 procent.

China

Elders in de regio was sprake van een wisselend beeld. De ogen waren weer gericht op China, waar de beurs zich dinsdag na een aanvankelijk flinke koersval wist te herstellen. Woensdag noteerde de index in Shanghai eerst een half procent winst om daarna weer terug te vallen op een verlies van 0,6. De beleggers hielden zich vast aan de uitspraken van een hoge functionaris van de centrale bank. Die zei dat de economie van China geen last zal hebben van de recente omvangrijke koersbewegingen.

In Australië ging de beurs de dag uit met een verlies van 0,5 procent. Eerder was bekendgemaakt dat het land een goed eerste kwartaal achter de rug heeft. Dat vergroot echter wel de kans op een renteverhoging. In Seoul wist de beurs zich redelijk staande te houden met een winst van 0,3 procent. Hongkong verloor 0,1 procent.