AMSTERDAM - Wall Street noteert dinsdag nog altijd lager, met nog tweeeneenhalf uur handelen te gaan. Een toespraak van Ben Bernanke weegt al vanaf opening op de stemming.

De voorzitter van de Federal Reserve ziet nog steeds opwaartse inflatierisico's, wat de kans op een renteverlaging verkleint.

Meevallend macro-economisch nieuws dat beleggers een halfuur na opening van de handel kregen voorgeschoteld, maakt eerder een renteverhoging waarschijnlijk. De inkoopmanagers van de Amerikaanse dienstensector waren in mei optimistischer dan gedacht. De zogeheten ISM Non-Manufacturing Index steeg naar 59,7, tegen een gemiddelde verwachting van 55,8.

Rond 20.35 uur verliest de Dow Jones-index 0,8% op 13.569,78 punten, terwijl de S&P 500 0,7% lager gaat op 1.528,69. De technologiezware Nasdaq daalt met 0,6% tot 2.602,51 punten.

T-bond

Op de obligatiemarkt noteert de tienjarige Amerikaanse T-bond 8/32 lager op 94-14/32, bij een rendement van 4,98%. De olieprijs daalt met 1,2% tot USD 65,41 en de euro wint 0,2% ten opzichte van de dollar op USD 1,3524.

Huizenmarkt

Ben Bernanke liet zich in een speech vandaag gematigd positief uit over de groeiverwachting voor de Amerikaanse economie. Door de aanhoudende zwakte op de huizenmarkt zal de economie in een traag tempo groeien, zo stelde hij.

Tegelijkertijd blijft de kerninflatie volgens hem 'wat aan de hoge kant'. De Fed-voorzitter deed zijn uitspraken via een satellietverbinding voor een internationaal congres in Zuid-Afrika.

Home Depot

Binnen de Dow Jones worden de dalers aangevoerd door Home Depot (-2,7%), Du Pont (-1,9%) en AT&T (-1,7%). Van de in totaal dertig fondsen tellende index staat alleen Procter & Gamble op winst. Het aandeel klimt met 0,4% naar USD 63,45.

Avaya

Overnamenieuws is er onder andere van Avaya. Het Amerikaanse computernetwerkbedrijf is akkoord gegaan met de overname door de private equity-bedrijven Silver Lake en TPG. De twee investeerders bieden in totaal zo'n USD 8,2 miljard voor Avaya of USD 17,50 per aandeel in contanten.

Het bod biedt een overnamepremie van 4,7% ten opzichte van de slotkoers van maandag en van 28% ten opzichte van de slotkoers van 25 mei, een dag voor de eerste berichten over een mogelijke overname. Het aandeel Avaya wint 1,9% op USD 17,03.

Amgen

Amgen, het grootste biotechnologieconcern ter wereld, neemt Ilypsa over, een bedrijf dat medicijnen ontwikkelt voor nieraandoeningen. Amgen betaalt USD 420 miljoen voor Ilypsa. Het aandeel Amgen boekt een koersstijging van 1,2% tot USD 57,60.

Bed Bath & Beyond (-5,8%) ligt onder vuur nadat het detailhandelsconcern maandagavond nabeurs bekendmaakte dat de winst over het eerste kwartaal onder de gemiddelde analistenverwachting uit zal komen. Het is de eerste winstwaarschuwing ooit voor het bedrijf sinds het aan de beurs is genoteerd. Goldman Sachs heeft het advies voor het aandeel verlaagd van buy naar neutral.

News Corp

Rupert Murdoch van News Corp heeft naar eigen zeggen maandag een 'constructieve' bijeenkomst gehad met de familie Bancroft, die een controlerend belang bezit in Dow Jones & Co. De twee ontmoetten elkaar om het bod van News Corp van USD 5 miljard op Dow Jones te bespreken.

Ondertussen heeft de vakbond waaronder medewerkers van Dow Jones vallen, ook miljardair Ron Burkle bereid gevonden een bod te overwegen. De vakbond had potentiele bieders gepolst om een tegenbod uit te brengen. Het aandeel Dow Jones noteert 0,8% hoger.