TOKIO - De effectenbeurs in Tokio werd dinsdag opgetrokken door de stijgende koersen van olieaandelen. De Nikkei-index eindigde voor het eerst in drie maanden tijd boven de psychologisch belangrijke grens van 18.000 punten.

De Chinese aandelenbeurzen stonden net als maandag onder druk, maar maakten de verliezen in de loop van de handel goed. Hongkong sloot ook hoger.

In Tokio sloot de Nikkei-index 80,39 punten hoger (0,5 procent) op 18.053,82 punten. Oliefondsen waren gewild nadat de prijs voor een vat ruwe olie tot boven de grens van 70 dollar was gestegen. Nippon Mining Holdings, dat ook een oliemaatschappij bezit, steeg 2,4 procent. Nippon Oil klom 3,8 procent.

Min

In China leek de belangrijkste beursindex ook dinsdag weer dik in de min te sluiten, na fikse verliezen in de voorgaande handelsdagen. Maar na een verlies van rond 7,25 procent sloeg de stemming in de loop van de dag om.

Geruchten dat de regering met de financiële autoriteiten binnenkort een verklaring zou afleggen om het vertrouwen van de investeerders te herwinnen, deden de handel goed. Peking zou onder meer beloven de eerstkomende drie jaar geen belasting op vermogenswinst te introduceren.

Shanghai

Vorige week bracht een verhoging van de belasting op beurstransacties de beleggers zo van slag dat de index in Shanghai bij elkaar met 20 procent daalde. Dinsdag sloot de beurs daar uiteindelijk met een winst van 2,6 procent op 3.767,101 punten.

De beurs in Hongkong liet zich aanvankelijk leiden door de koersval tijdens de ochtendhandel in China, maar wist het verlies beperkt te houden. Ook hier bleef de daling van de toonaangevende beursbarometer beperkt door de opgelopen olieprijs.

CNOOC

Zo werd olieconcern CNOOC 2,6 procent duurder. PetroChina steeg 2,1 procent in waarde. De Hang Seng-index sloot 112,56 punten hoger op 20.842,5 punten. Dat kwam neer op een stijging van 0,5 procent. De beursbarometer in Seoul sloot 0,3 procent hoger op 1742,19 punten.

De aanhoudende koersval in de eerste uren van de handel in Shanghai, miste ook zijn uitwerking niet op de belangrijkste index in Sydney. De index moest 0,2 procent inleveren, op 6.379,4 punten. Grondstofproducenten BHP Billiton en Woodside Petroleum boekten winst.