AMSTERDAM - De stemming op de Europese beurzen was verdeeld, na het optimisme onder beleggers van vorige week. De meeste Europese beurzen stonden in de min door de vrees voor renteverhogingen. Alleen de AEX schreef geen rode cijfers door positief nieuws over enkele zwaargewichten. De Europese beurzen reageerden verder niet tot nauwelijks op correcties op de Chinese beurzen.

De AEX, de index van meest verhandelde beursfondsen in Amsterdam, sloot met een winst van 0,3 procent op 545,69 punten. De MidKap-index van de middelgrote fondsen eindigde 0,1 procent in de min op 751,09 punten. De CAC-40 in Parijs verloor 0,7 procent. De DAX in Frankfurt stond 0,1 procent lager en de Britse FTSE noteerde 0,2 procent in de min.

Rente

De angst onder beleggers voor nieuwe renteverhogingen werd gevoed door de Europese productieprijzen die maandag werden gepubliceerd. Daaruit bleek dat de Europese industrie de prijzen in april verder heeft verhoogd met 0,3 procent. Vergeleken met een jaar geleden rekent de Europese industrie inmiddels op 2,2 procent meer. Hierdoor wordt de kans groter dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente omhoog schroeft om de inflatie in te dammen.

SNS

SNS Reaal en Van der Moolen trokken de kar in de MidKap-index. Beleggers reageerden positief op de overname van de Nederlandse verzekeringsactiviteiten van de Franse bankverzekeraar AXA door SNS voor 1,75 miljard euro. De overname wordt gedeeltelijk gefinancierd met nieuwe aandelen. Het aandeel sloot ruim 4 procent hoger.

Van der Moolen maakte een flinke opmars in de Midkap-index met bijna 7 procent, gedragen door positieve uitlatingen over het fonds van analist Geert Schaaij van Beursgenoten zondag in het tv-programma Business Class. Van der Moolen opende maandagochtend zelfs met een winst van 11 procent.

Boskalis

Het aandeel van baggerbedrijf Boskalis boekte een koerswinst van bijna 4 procent. "Het bedrijf heeft vorige week een grote order binnengehaald, waardoor het aandeel vrijdag al uitkwam op een recordniveau. Boskalis profiteert van het vertrouwen van beleggers in het aandeel", aldus beurskenner Raymond Lesparre van Wesa Effecten.

Ahold

Een van de grootste stijgers in de AEX was Ahold. Het fonds sloot bijna 2 procent hoger. Het aandeel van het supermarktconcern was de afgelopen tijd volgens Lesparre bij gebrek aan groot nieuws wat onderuitgezakt. "Beleggers verwachten dat Ahold bij de publicatie van de eerstekwartaalcijfers deze week mooie resultaten laat zien.

Het concern heeft alle veldslagen in de supermarktoorlog gewonnen." Arcelor Mittal was na Ahold de grootste stijger met ruim 1 procent. Het staalconcern steeg op geruchten dat het bedrijf een overnamebod voorbereidt op de Franse branchegenoot Vallourec.

ING

Ook zwaargewichten ING en Royal Dutch Shell sloten maandag licht in de plus. ING is maandag gestart met een aandeleninkoopprogramma van 5 miljard euro en Shell heeft een adviesverhoging gehad van Citigroup. "Met die zwaargewichten in de plus is het voor de AEX moeilijk om in de min te komen", lichtte beurshandelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer toe.

Op de Duitse beurs noteerde Volkswagen een koerswinst van iets meer dan 1,5 procent. Het verplichte bod dat de Duitse sportwagenfabrikant Porsche eerder dit jaar uitbracht op Volkswagen heeft slechts een handvol investeerders ertoe gebracht hun aandelen aan te bieden. Beleggers waren verheugd over dit nieuws.

Op de valutamarkt noteerde de euro aan het eind van de dag op 1,3491 dollar vergeleken met een slotstand van 1,3440 dollar vrijdag.