BRUSSEL/WASHINGTON - Europese socialisten en Amerikaanse Democraten vragen regeringsleiders om regels voor hegdefunds en private equityfunds.

"De bedrijven gaan voor de snelle winst, zonder zich te bekommeren om werknemers", zei partijvoorzitter Paul Rasmussen van de Partij van Europese Socialisten (PES), waarbij de PvdA is aangesloten.

De socialisten willen dat de G8-top deze week een werkgroep in het leven roept voor aanbevelingen. De socialisten hebben daarover een brief gestuurd aan huidig EU-voorzitter Angela Merkel, zo bleek maandag.

De Amerikaanse Democraat Barney Frank, voorzitter van de financiële commissie in het congres, stuurde een gelijkluidende brief aan de Amerikaanse president George Bush.

Opsplitsen

Hedgefunds groeien de laatste jaren razendsnel. Ze streven ernaar bedrijven op te splitsen of onderdelen te verkopen, zodat hun aandelen meer waard worden. Alle hedgefunds in de wereld beheerden eind vorig jaar meer dan 1560 miljard euro, circa 30 procent meer dan een jaar ervoor. De bedrijven zijn meestal gevestigd in de Caraïben, Monaco of de Kanaaleilanden, om belasting te vermijden.

Belastingen

Europarlementslid Ieke van den Burg (PvdA) schreef voor de PES een rapport met aanbevelingen. Zo wil ze onder meer dat de belasting wordt geheven in het land waar de manager is gevestigd. Ook moeten pensioenfondsen worden beschermd tegen de hedgefondsen, die vaak met veel geleend geld werken.

Waakzaamheid

De Europese Unie toonde zich recent niet bereid om regels te stellen aan de fondsen. Ministers van Financiën riepen vorige maand alleen op tot waakzaamheid, maar besloten niet tot een gevraagde gedragscode voor hedgefunds.