AMSTERDAM - De Europese beurzen begonnen maandag verdeeld door gebrek aan richtinggevend nieuws. De beurzen schommelden rond de slotstanden van afgelopen vrijdag. De stevige koersdalingen op de beurs van Shanghai hadden weinig effect in Europa.

Bijna een na opening stond de AEX, de index van meest verhandelde beursfondsen in Amsterdam, 0,88 punten hoger (0,2 procent) op 544,62. De Midkap-index van de middelgrote bedrijven steeg met 5,26 punten (0,7 procent) tot 754,79. De CAC-40 in Parijs verloor 0,1 procent. De DAX in Frankfurt en de FTSE in Londen stonden nagenoeg onveranderd.

SNS

SNS Reaal en Van der Moolen trokken de kar in de MidKap-index. Beleggers reageerden positief op de overname van de Nederlandse verzekeringsactiviteiten van de Franse bankverzekeraar AXA door SNS voor 1,75 miljard euro. De overname wordt gedeeltelijk gefinancierd met nieuwe aandelen. Het aandeel klom bijna 3 procent.

Ook Stork zag het aandeel stijgen. Het activistische hedgefonds Centaurus, de aandeelhouder die vorig jaar grote onrust veroorzaakte bij het industrieel conglomeraat, richt een nieuw adviesbestuur op om mondiale kwesties beter te begrijpen. Beleggers waren verheugd over dit nieuws en het aandeel steeg meer dan 2 procent.

DSM

Een daler op de AEX was DSM. Beleggers reageerden negatief op het nieuws dat het chemieconcern een van zijn fabrieken in Canada verkoopt. Daardoor daalde het aandeel 0,6 procent.

Op de valutamarkt noteerde de euro op 1,3442 dollar vergeleken met een stand van 1,3440 dollar bij het slot van de Europese handel vrijdag.