TOKIO - De effectenbeurs in Tokio is maandag de nieuwe handelsweek begonnen met lichte winst. De toonaangevende Nikkei-index sloot 0,08 procent hoger op 17.973,42. punten, het hoogste niveau in drie maanden.

Ook elders in het Verre Oosten stonden bij het scheiden van de markt koerswinsten op de borden, ondanks aanhoudende zorgen over de aandelenmarkt in China.

Machinebouwer Komatsu was een van de sterkste stijgers. Het bedrijf profiteerde van gunstige cijfers over investeringen. Ook aandelen in rederijen, zoals Mitsui OSK Lines, waren in trek na positieve analistenrapporten. Het aandeel Toyota werd duurder na de bekendmaking van sterke verkoopcijfers van de autofabrikant in de Verenigde Staten.

De winsten bleven evenwel beperkt. Beleggers zijn geschrokken door de recente koersdalingen in China. Peking verhoogde vorige week de belasting op de handel in aandelen. De graadmeter van de beurs in Shanghai, die eerder die week nog op een recordhoogte kwam, verloor maandag 8,2 procent. Dat is het op een na grootste verlies op een dag van de laatste tien jaar.

Kospi-index

Op andere beurzen in het Verre Oosten was de stemming aanmerkelijk beter dan in Tokio. De sterke weeksluiting vrijdag op de Amerikaanse beurzen zorgde voor optimisme. De Kospi-index in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul ging 1,2 procent vooruit, de All Ordinaries in Sydney won 0,9 procent en bereikte daarmee een nieuw hoogterecord.

In Hongkong reageerden beleggers eveneens positief op de koerswinsten en beter dan verwachte macro-economische cijfers in de Verenigde Staten. De malaise in China drukte daar echter ook de stemming. De Hang Seng-index sloot 0,6 procent hoger, na eerder op de dag op een winst van 1 procent te hebben gestaan.