AMSTERDAM - De bankverzekeraar SNS Reaal neemt de Nederlandse verzekeringsactiviteiten van zijn Franse branchegenoot AXA over. SNS Reaal heeft hierover een overeenkomst gesloten met AXA. De overnamesom bedraagt 1,75 miljard euro. SNS Reaal schrapt vierhonderd banen.

De overname wordt gedeeltelijk gefinancierd met nieuwe aandelen en met de verkoop van bestaande, meldde SNS maandag.

De Utrechtse onderneming wil voor de zomervakantie 350 miljoen euro ophalen met de uitgifte van nieuwe aandelen. Tegelijk verkoopt grootaandeelhouder Stichting Beheer SNS Reaal voor maximaal 250 miljoen euro aan aandelen. Het restant betaalt SNS uit eigen middelen.

Marktaandeel

SNS Reaal krijgt met de overname van AXA's verzekeringstak in Nederland een marktaandeel van 9,2 procent op de Nederlandse verzekeringsmarkt. Dat is bijna een verdubbeling van het huidige marktaandeel. Hiermee wordt Aegon voorbijgestreefd en neemt SNS Reaal de vierde plaats in na Eureko, ING en Fortis.

De Nederlandse activiteiten van AXA bestaan uit drie verzekeringsbedrijven: AXA Nederland, DBV en Winterthur. Bij deze ondernemingen werken ongeveer 950 mensen.

Samen waren de drie vorig jaar goed voor dik 1,6 miljard euro aan premie-inkomsten. Hiervan kwam 77 procent uit levensverzekeringsproducten en de rest uit andere producten. De drie behaalden vorig jaar een winst van 143 miljoen euro.

Kostenreductie

Na de integratie van AXA Nederland gaat SNS Reaal in de kosten snijden. Per 2011 denkt het bedrijf aan een kostenreductie van in totaal 50 miljoen euro per jaar. Dat doet het bedrijf onder meer door vierhonderd banen te schrappen.

Bij het verzekeringsbedrijf van SNS Reaal zal het aantal voltijdbanen daarmee uitkomen op 2700.