NEW YORK - De Amerikaanse effectenbeurzen profiteerden vrijdag van gunstige berichten over de economie. Beleggers geloven dat bedrijven hierdoor hun winsten kunnen opvoeren. Computerfabrikant Dell werd beloond voor een aangekondigde reorganisatie.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot 40,47 punten (0,3 procent) hoger op 13.668,11 punten. De schermenbeurs Nasdaq won 9,40 punten (0,4 procent) op 2613,92 punten, terwijl de breed samengestelde S&P 500 5,72 punten pakte (0,4 procent) en op 1536,34 punten sloot. Daarmee zetten de Dow en S&P nieuwe recordstanden op de borden.

Beleggers reageerden verheugd op enkele macro-economische cijfers. Zo bleek dat er in mei in de Verenigde Staten meer arbeidsplaatsen zijn gecreëerd dan verwacht.

Verder waren er gunstige cijfers over het consumentenvertrouwen en de verwerkende industrie.

"Mensen waren wat bezorgd dat de economie zou verzwakken, maar uit de cijfers komt naar voren dat deze juist opleeft", zei een Amerikaaanse fondsmanager.

Rally

Toch bleef een rally uit. Dat kwam doordat veel beleggers hun winst namen. De laatste tijd zijn koersen op Wall Street flink opgelopen, waardoor indices nieuwe recordstanden neerzetten.

"De markt heeft het gevoel dat we te hard van stapel zijn gelopen", zei een handelaar daarover. Zo ging computermaker Apple 2,6 procent achteruit.

Dell

Enkele fondsen stonden extra in de belangstelling. Een ervan was de computerfabrikant Dell. Beleggers hadden waardering voor een aangekondigde reorganisatie.

Door de ingreep verdwijnt een tiende van de banen, ofwel zo'n 8000 arbeidsplaatsen. Dell steeg 1,5 procent.

Stijger

Het detailhandelsconcern Wal-Mart was een grote stijger. Het aandeel won bijna 4 procent na opmerkingen van de financieel directeur Tom Schoewe tijdens een aandeelhoudersvergadering.

Schoewe maakte enkele opmerkingen over de strategie van het bedrijf, die in goede aarde vielen.

Dow Jones

De blikvanger op de beurs was het mediabedrijf Dow Jones, de uitgever van de zakenkrant Wall Street Journal. Het aandeel ging met bijna 15 procent omhoog omdat de familie Bancroft, grootaandeelhouder in Dow Jones, zich meer heeft opengesteld voor een overname.

Terwijl de familie een bod van News Corp eerder verwierp, wil zij nu wel aan tafel met News Corp, het bedrijf van mediamagnaat Rupert Murdoch.

Ford

Automaker Ford (plus 0,1 procent) zakte aanvankelijk weg, maar herstelde zich later. Het bedrijf liet weten dat in mei minder auto's zijn verkocht, waardoor de omzet 7 procent daalde ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Het netwerkbedrijf Brocade Communications verloor ruim 8 procent. Beleggers waren ontevreden met de kwartaalcijfers die de onderneming rapporteerde. Ook de omzetverwachting van het bedrijf viel tegen.

Hovnanian

De bouwer van luxe huizen Hovnanian (min 4,6 procent) rapporteerde een kwartaalverlies van ruim 30 miljoen dollar. Het bedrijf zei veel last te hebben gehad van de malaise op de Amerikaanse huizenmarkt.

Een tijd geleden raakten veel bedrijven die actief zijn in de zogenoemde subprime markt in de financiële problemen. Het gaat daarbij om leningen aan mensen met weinig onderpand.

Euro

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,3445 dollar. Aan het eind van de dag op de Europese beurzen woensdag was de euro 1,3440 dollar waard.