NEW YORK - De familie die een controlerend belang heeft in het Amerikaanse mediabedrijf Dow Jones, uitgever van The Wall Street Journal, heeft voor het eerst gezegd dat ze een verkoop overweegt aan News Corp., het bedrijf van de mediamagnaat Rupert Murdoch.

De familie Bancroft, met 64 procent van het stemrecht van Dow Jones, zei verder dat ook naar andere biedingen en andere opties zal worden gekeken.

Onafhankelijkheid

Volgens een donderdagavond laat uitgegeven verklaring is de familie bereid met News Corp. en Murdoch te praten over het overnamebod van 5 miljard dollar op Dow Jones. Murdoch bracht het bod begin vorige maand uit, maar de Bancrofts verwierpen het. Zij vrezen dat de journalistieke onafhankelijkheid van The Wall Street Journal in het geding kan komen bij een overname door Murdoch en dat daardoor de reputatie van de zakenkrant wordt beschadigd.

Dow Jones is ook eigenaar van het zakenblad Barron's, de financiële nieuwssite MarketWatch en het gelijknamige financiële persbureau. Bij een overname van Dow Jones zou Murdoch een belangrijke concurrent van Reuters en Bloomberg worden. Beide zijn wereldwijd leveranciers van financieel nieuws en beursdata. Reuters gaat bovendien fuseren met het Canadese Thomson voor 17,2 miljard dollar waarmee het marktleider wordt op dat gebied.

Oplage

The Wall Street Journal werd in 1889 opgericht en wordt beschouwd als een van de meest vooraanstaande zakenkranten ter wereld. Het dagblad heeft een oplage van 1,7 miljoen en bijna 800.000 internetabonnee's.

Volgens Murdoch zou Dow Jones een ideale partner zijn voor zijn bedrijf. Het media-imperium van Murdoch bestaat onder meer uit het televisiekanaal Fox, de filmstudio 20th Century Fox en de website MySpace. News Corp. is ook 's werelds grootste uitgever van Engelstalige kranten met meer dan honderd titels, waaronder The New York Post en The Times.