AMSTERDAM - De Europese beurzen hebben de week met winst afgesloten. De plussen stonden in de ochtend al op de borden, en zwollen in de middag wat aan door economische cijfers uit de Verenigde Staten. Deze cijfers gaven aan dat de Amerikaanse economie weer opleeft, wat gunstig is voor de Europese export.

Het banenrapport over mei was een aangename verrassing voor de beleggers. De banengroei in de VS was veel groter dan verwacht. Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid zijn er 157.000 banen bijgekomen. De werkloosheid bleef gelijk op 4,5 procent van de beroepsbevolking.

Ook kwamen er positieve geluiden uit de verwerkende industrie in de VS. In die sector was vorige maand sprake van groei, zo bleek uit de zogeheten ISM-index. Verder steeg het consumentenvertrouwen meer dan voorspeld. De index kwam uit op 88,3, aldus de Universiteit van Michigan.

Winst

De AEX, de belangrijkste graadmeter in Amsterdam, sloot op op een winst van 3,54 punten (0,7 procent) op 543,93 punten. De MidKap, de index voor middelgrote fondsen, deed het iets beter met 6,90 punten (0,9 procent) tot 751,53 punten. De DAX in Frankfurt ging 1,3 procent vooruit en de Londense FTSE 0,8 procent, terwijl de CAC in Parijs 1,1 procent won.

TMG, uitgever van onder meer De Telegraaf, maakte een koerssprong van ruim 3 procent. Het mediabedrijf krijgt het recht om een belang te nemen in de Duitse televisiezender ProSiebenSat1. TMG is al langer op zoek naar manieren om zich buiten de krantenwereld te begeven.

Heijmans

Bouwbedrijf Heijmans was de grootste stijger op de beurzen. Het bedrijf liet een winst zien van 5,6 procent. "Heijmans lift waarschijnlijk mee op de goede cijfers van BAM", stelde Gert-Jan Geels, handelaar bij Eureffect. BAM publiceerde donderdag zijn eerstekwartaalcijfers. Ook de koerstijging van baggeraar Boskalis is volgens Geels op die manier te verklaren. "Bouwen en baggeren, het hangt toch met elkaar samen."

Het voedingsbedrijf CSM stond 1,3 procent hoger. Het bedrijf verkoopt een deel van zijn Franse bakkerij-activiteiten voor 7,7 miljoen euro aan Neuhauser.

Een andere stijger was Holland Colours, een producent van verfpigmenten. Holland Colours heeft in het gebroken boekjaar 2006/2007 een nettowinst behaald van 1,9 miljoen euro. De omzet steeg met 2 procent tot 63,9 miljoen euro.

Sligro

De distributeur van levensmiddelen Sligro was met een koersstijging van bijna 3 procent een grote stijger op de Nederlandse beurzen. Het aandeel stond halverwege de middag nog iets hoger. Bestuursvoorzitter Abel Slippens maakte in een interview met Het Financieele Dagblad zijn nieuwe plannen bekend. Het bedrijf mikt op eten uit en thuis. "Slippens heeft de laatste tijd succes gehad met zijn plannen", lichtte Geels toe. "Beleggers reageren daar dus positief op."

Een van de grotere dalers vrijdag was Rodamco Europe. Het aandeel wist echter het nulpunt weer te halen. "De koers van Rodamco zit vast aan de koers van Unibail", verklaart Geels. Het Franse Unibail is het nieuwe moederbedrijf van Rodamco. Ook in de rest van de vastgoedsector noteerden de aandelen lager. "Het lijkt er op dat beleggers bezig zijn met winstnemingen in die sector", aldus Geels.

Peugeot

Op de Parijse beurs steeg het aandeel van autofabrikant Peugeot met 2,1 procent, geholpen door dalende verkoopcijfers van Renault. Renault klom echter zelf ook, met maar liefst 7 procent, een recordstijging voor de autofabrikant. Beleggers waren verheugd over de boodschap dat het bedrijf in juni betere resultaten verwacht.

De euro noteerde aan het eind van de dag 1,3440 dollar, tegen een slotstand van 1,3420 op donderdag.