TOKIO - De effectenbeurzen in het Verre Oosten zijn vrijdag vrijwel allemaal met winst gesloten. De Aziatische beurshandel kreeg onder meer steun door de gestegen metaalprijs. In Tokio ging Toyota Motor sterk vooruit.

De Nikkei-index van 225 hoofdfondsen sloot met een winst van 83 punten (0,5 procent) op 17.958,88 punten. Tijdens de handel brak de Nikkei voor het eerst sinds eind februari door de grens van 18.000 punten, maar de graadmeter zakte later weer terug.

De Kospi in Seoul sloot met een winst van 0,9 procent en de All Ordinaries in Sydney eindigde 0,3 procent hoger. De Hang Seng in Hongkong verloor 0,2 procent na het grootste deel van de dag op winst te hebben gestaan.

Schok

De beleggers in Azië zijn de schok van afgelopen woensdag inmiddels weer te boven. Toen gingen de indices sterk omlaag na forse verliezen op de beurzen in China. Dat kwam door een maatregel van de Chinese overheid om de belasting op aandelentransacties te verdrievoudigen om de effectenhandel af te koelen.

Autofabrikant Toyota Motor ging 2,2 procent vooruit. De markt verwacht dat de resultaten over het eerste kwartaal beter zullen uitvallen dan verwacht. Mijnbouwbedrijven profiteerden van de gestegen metaalprijzen. Sumitomo Metal Mining steeg 4,9 procent en Nippon Mining ging 2,7 procent omhoog.

Mitsui

Ook de Japanse scheepsbouwers zaten in de lift. Zo steeg Mitsui Engineering & Shipbuilding 4,6 procent en Hitachi Zosen 6,2 procent.

De technologiefondsen stegen door de beter dan verwachte resultaten van computerfabrikant Dell. Zo won Advantest, de grootste fabrikant van testapparatuur voor de chipindustrie ter wereld, 1,5 procent. NEC Corp., de grootste computerproducent van Japan, steeg 1 procent.