AMSTERDAM - Telegraaf Media Groep (TMG), uitgever van onder meer De Telegraaf, krijgt het recht om een belang te nemen in de Duitse televisiezender ProSiebenSat1. Dat heeft TMG vrijdag gemeld.

De investeringsmaatschappijen KKR en Permira, die eigenaar zijn van ProSiebenSat1 en grootaandeelhouder van het Scaninavische mediaconcern SBS, willen de tv-zender samenbrengen met SBS. TMG, die een vijfde van de aandelen van SBS in handen heeft, heeft nu de mogelijkheid om deel te nemen in de gecombineerde onderneming. Het gaat om een nog niet nader bepaald minderheidsbelang, zo stelt het bedrijf.

Optie

"En die optie oefenen we uit, als ProSieben SBS koopt", aldus een woordvoerder van de uitgever. TMG kan ook voor een "zak geld" kiezen, maar dat wil het bedrijf niet. TMG is namelijk al langer op zoek naar manieren om zich buiten de krantenwereld te begeven, door onder meer het minderheidsbelang in de SBS-groep. Vorig jaar nam het concern daarnaast een belang in Sky Radio.

In Nederland is verdere uitbreiding momenteel bijna onmogelijk door de mediawet. Deze verandert waarschijnlijk deze maand nog. "Als de nieuwe mediawet van kracht is, nemen we Sky Radio volledig over", aldus de woordvoerder. De uitgever heeft nu nog een minderheidsbelang, vanwege de bestaande mediawet.

Derde

De nieuwe wet beperkt het bedrijf echter nog steeds in zijn mogelijkheden. Volgens deze nieuwe wet mag in totaal een derde van de drie mediamarkten (krant, radio en televisie) dezelfde eigenaar hebben.

TMG heeft al aardig wat van dat marktaandeel in handen. "Daarom willen we een groter deel van onze omzet uit het buitenland halen", aldus de woordvoerder. Of het bedrijf in Nederland ook nog verder gaat uitbreiden is niet bekend. "We hebben nu nog geen plannen in die richting", aldus de woordvoerder.

ProSieben denkt de overname van SBS in juni of juli te kunnen afronden. Dan wordt er ook meer bekend over de grootte van de deelname van TMG in de nieuwe zender. "In feite verkopen we ons aandeel in SBS en kopen er een aandeel in het nieuwe station voor terug", legt de woordvoerder uit.