NEW YORK - De Amerikaanse effectenbeurzen kwamen donderdag per saldo nauwelijks van hun plaats. Overnamenieuws en positieve kwartaalcijfers voerden de boventoon, maar beleggers kregen tegenvallende cijfers over de Amerikaanse economie voor hun kiezen.

De Dow Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen noteerde een halfuur voor het slot 13.632 punten, een daling van 1 punt ofwel 0,1 procent ten opzichte van het recordslot op woensdag.

De door technologiebedrijven gedomineerde Nasdaq noteerde 2599 punten, wat bijna 7 punten (0,3 procent) hoger is dan een dag eerder. De S&P 500 stond nagenoeg gelijk aan de stand van woensdag op 1530.

Deze breed samengestelde index wist eerder op de dag het hoogste punt in zeven jaar (1535,56) te behalen, maar schoot al snel weer terug richting het nulpunt.

Tegenvaller

Beleggers werden donderdag onaangenaam verrast door tegenvallende economische cijfers. Volgens het ministerie van handel in Washington kwam de economische groei van de Verenigde Staten in het eerste kwartaal uit op 0,6 procent, minder dan de groei met 0,8 procent die analisten hadden verwacht.

In een eerste raming ging het ministerie nog uit van 1,3 procent. Andere macro-economische cijfers die donderdag bekend werden, gaven positief tegengewicht aan het tegenvallende bbp-cijfer.

Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering daalde meer dan verwacht en de inkoopmanagersindex van de regio Chicago steeg veel sterker dan door marktvorsers werd voorspeld.

Olie

De olieprijs drukte de aandelen van energiebedrijven als Exxon Mobil omlaag. Het bedrijf moest een teruggang van 0,7 procent incasseren. Een vat ruwe olie (van 159 liter) ging voor iets meer dan 68 dollar over de toonbank.

De lage prijs is te wijten aan de stijgende olievoorraden, dit ondanks de stijgende vraag naar benzine.

Motorola

De stemming op de beurs werd ook enigszins gedrukt door een aankondiging van de mobieltjesfabrikant Motorola. Het bedrijf schrapt 4000 banen extra om de kosten te drukken en weer winstgevend te worden.

Beleggers waren niet tevreden met de plannen van de fabrikant. Het aandeel daalde met 0,3 procent.

Apple

Apple was intussen een uitschieter onder de techfondsen. De computerfabrikant stelt gratis software beschikbaar om bezitters van een Apple TV YouTube-video's te laten kijken op hun televisie. Het aandeel steeg met 2,2 procent.

Citigroup

Ander positief nieuws kwam uit de hoek van de effectenmakelaars. De zakenbank Wachovia liet donderdag weten effectenmakelaar A.G. Edwards te kopen voor 6,8 miljard dollar, waarmee het de op een na grootste effectenmakelaar van de Verenigde Staten wordt.

Hiermee streeft de onderneming Citigroup voorbij. Het bedrijf hoeft nu alleen nog Merrill Lynch voor zich te dulden. Het aandeel van A.G. Edwards steeg op het nieuws met bijna 14 procent.

De aandeelhouders van Wachovia waren minder blij. Het aandeel daalde met 0,6 procent.

Heinz

Verder kwam voedingsmiddelenfabrikant Heinz met licht positieve kwartaalcijfers. Het bedrijf wist 8 procent meer winst te behalen, tegen een licht hogere omzetgroei van 0,6 procent. De markt kon de cijfers wel waarderen, waardoor het aandeel 0,9 procent pluste.

De grootste stijger in de Dow was United Tech. Het aandeel steeg 1,4 procent door het bericht dat de branchegenoot en concurrent Daikin Industries extra aandelen uit moest geven om de aankoop van een maker van luchtverfrissers te kunnen bekostigen.

Op de valutamarkt noteerde de euro een half uur voor het eind van de handelsdag 1,3454 dollar, gelijk aan de stand aan het eind van de dag op de Europese beurzen donderdag.