BRUSSEL - Consumenten en producenten in de EU hebben in mei nog meer vertrouwen gekregen in de economie dan de voorgaande maanden. De index is gestegen met 1,3 punten naar 114,9 punten, zo blijkt uit een maandelijkse enquête van de Europese Commissie, die donderdag bekend is gemaakt.

Vooral consumenten zijn uitbundig optimistisch. Het vertrouwen van de klanten groeit gestaag sinds medio 2005, maar is deze lente echt stijl opwaarts gegaan. Met de toename in mei nadert het vertrouwen rap een hoogterecord. Het zeer positieve gevoel van consumenten gaat gepaard met een sterk afgenomen vrees voor werkloosheid.

Duitsland

Het groeiende vertrouwen van consumenten en producenten doet zich vooral voor in Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Nederlanders zijn ook flink positiever geworden. Maar daarentegen is het optimisme iets getemperd in Italië en Spanje. In Hongarije, waar de economie kwakkelt, is de somberheid zelfs toegenomen.

Het vertrouwen is opnieuw groter in veertien EU-landen zonder euro dan in de dertien landen met de euro. Vooral in Oost-Europese en Baltische staten groeit de welvaart spectaculair, sinds de toetreding in 2004 tot de Europese Unie. Waar de index voor de hele EU op 114,9 is uitgekomen, is dat 111,9 voor de eurolanden. De indici zijn bijna even hoog als tijdens de economische hausse in 2000.