WASHINGTON - De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal veel minder gegroeid dan eerder was aangenomen. Volgens nieuwe cijfers van het ministerie van Handel in Washington kwam de groei uit op 0,6 procent. In een eerste raming ging het ministerie nog uit van 1,3 procent.

Het groeicijfer is het laagste sinds het vierde kwartaal van 2002, toen de groei 0,2 procent bedroeg. Analisten op Wall Street hadden wel rekening gehouden met een lager groeicijfer, maar blijken nog te optimistisch te zijn geweest. Zij hielden het in hun ramingen op 0,8 procent.

Voorraden

Volgens het ministerie blijken bedrijven een fors deel van hun voorraden te hebben afgebouwd. In de eerste raming, die vorige maand naar buiten kwam, werd nog gemeld dat de voorraden waren toegenomen. Het verschil heeft een forse impact gehad op het groeicijfer over het eerste kwartaal. Er is veel minder geproduceerd dan aanvankelijk was aangenomen.

De afkoeling van de huizenmarkt remt de economische groei in de Verenigde Staten al enige tijd. In het eerste kwartaal was dat niet anders, maar het was minder erg dan eerst gedacht. De uitgaven voor nieuwbouw namen met 15,4 procent af. In de vorige raming van vorige maand was dat nog 17 procent.

Export

Bij de export was eenzelfde ontwikkeling te zien. De uitvoer nam in het eerste kwartaal af met 0,6 procent, in plaats van de 1,2 procent die eerst werd opgegeven. De import nam juist meer toe en dat heeft een negatief effect op het groeicijfer, dat de totale hoeveelheid geproduceerde goederen en diensten in de VS omvat.

De bekendmaking ging gepaard met de publicatie van een inflatiecijfer waar het Amerikaanse stelsel van centrale banken veel waarde aan hecht. Het gaat hier om de zogeheten PCE-index exclusief voedsel in energie. Deze index kwam uit op 2,2 procent, net zoveel als in de eerste raming.

Uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid bleek dat het aantal nieuwe aanvragen voor een ww-uitkering afgelopen week is afgenomen naar 310.000. In de voorgaande week waren dat er volgens herziene cijfers 314.000.