AMSTERDAM - Het Damrak eindigde donderdag aanzienlijk hoger, gesteund door de positieve resultaten van bouwbedrijf BAM en de beloofde bonus voor de aandeelhouders van chipmachineproducent ASML. Ook de koersstijging van Rodamco Europe droeg bij aan het positieve slot.

De belangrijkste graadmeter in Amsterdam, de AEX, sloot op een winst van 5,38 punten (1,01 procent) op 540,39 punten. De Midkap-index voor de middelgrote bedrijven won zelfs 1,98 procent op 744,63 punten.

De buitenlandse beurzen waren ook positief gestemd. Parijs eindigde 1 procent hoger, Londen 0,3 procent en de DAX sloot 1,5 procent in de plus.

Rally

De grote Europese beurzen gingen donderdag van meet af aan omhoog, gesteund door de rally op Wall Street woensdag. Een dag eerder sloeg de schrik de handelaren nog om het hart na de forse koersdalingen in China, maar dat leek donderdag geen enkele rol meer te spelen.

Een half uur voor het slot schoot Rodamco Europe omhoog. Beleggers waren volgens analisten blij met het feit dat het nieuwe moederbedrijf Unibail een notering aan de Franse beurs krijgt. Het aandeel steeg uiteindelijk bijna 6 procent.

ASML

De chipmachineproducent ASML noteerde 5 procent hoger op 19,39 euro. Goed voor de eerste plek in de AEX. Het aandeel vond gretig aftrek nadat het concern een uitkering van 960 miljoen euro aan zijn aandeelhouders had aangekondigd. "Een superdividend, terecht om blij van te worden", aldus Gert-Jan Geels, handelaar bij Eureffect.

Ook Philips (plus 3 procent) vond de weg omhoog. Het elektronicaconcern liet voorbeurs weten op schema te liggen om de financiële doelstellingen van de divisie Medische Systemen te halen.

BAM

Bij de middelgrote fondsen maakten BAM en Van der Moolen koerssprongen van 8,6 en 7,4 procent. Beleggers reageerden enthousiast op beter dan verwachte eerstekwartaalcijfers van BAM. "Operationeel doen ze het heel erg goed", zei Rik Zwaneveld, handelaar bij AFS Brokers.

Van der Moolen werd de hoogte in gejaagd door overnamespeculaties. Dat hing samen met de overname van de veel grotere Amerikaanse branchegenoot A.G. Edwards door de bank Wachovia.

TNT

Het logistiek bedrijf TNT (min 0,2 procent) was een van de weinige dalers in de AEX. Bij de middelgrote fondsen was de distributeur van chemicaliën Univar een van de spaarzame dalers met een soortgelijk verlies.

In Frankfurt viel het energieconcern E.ON op met een koerswinst van 4,1 procent, na de aankondiging van soortgelijke plannen als die van ASML. Het concern wil eigen aandelen inkopen en meer dividend aan de aandeelhouders uitkeren.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,3454 dollar.