VELDHOVEN - De chipmachinefabrikant ASML wil zijn aandeelhouders belonen met een extra contante uitkering van 2,04 euro per aandeel. In totaal trekt ASML daarvoor ongeveer 960 miljoen euro uit. Dat heeft het bedrijf uit Veldhoven donderdag bekendgemaakt.

In feite heeft ASML geld over. De financiële huishouding komt hierdoor beter in balans, aldus ASML. De chipmachinefabrikant heeft een sterk jaar achter de rug met een recordomzet van 3,6 miljard euro en een verdubbeling van de winst tot 625 miljoen euro.

Extraatje

Mogelijk krijgen de aandeelhouders op een later tijdstip nog extraatje, net zoals nu gaat gebeuren. Financieel directeur Peter Wennink kon donderdag nog niet zeggen hoe dit gefinancierd zal worden. Evenmin wilde hij een tijdstip geven.

ASML had aan het eind van het eerste kwartaal 1,45 miljard euro in kas. Een deel daarvan is bestemd als werkkapitaal, de rest is voor kleine overnames. Wennink verklaarde dat ASML momenteel geen plannen heeft voor grote acquisities.

Defensief

Analisten zien de uitkering aan de aandeelhouders echter ook als een defensieve stap. "Het lijkt er op dat het bedrijf private equity buiten de deur wil houden", aldus een analist van zakenbank Theodoor Gilissen. Investeringsmaatschappijen azen op bedrijven die op een zak geld zitten of een sterke activa op de balans hebben staan. Dit kunnen ze gebruiken als onderpand waarmee hoge leningen kunnen worden afgesloten.

De 'bonus' voor de aandeelhouders gaat gepaard met een omgekeerde aandelensplitsing. Houders van aandelen ASML ontvangen acht aandelen voor elke negen die ze inleveren. Hierdoor neemt het aantal uitstaande aandelen af met 11 procent. Een deel van de 'aandeelhoudersbonus' wordt gefinancierd met de uitgifte van obligaties.

Stemmen

ASML wil de uitkering en de omgekeerde aandelensplitsing voor eind september afgerond hebben. Volgende maand mogen aandeelhouders tijdens een extra vergadering over de voorstellen stemmen.

Beleggers reageerden donderdag in ieder geval enthousiast op het extraatje. Het aandeel steeg met 8,5 procent tot 19,90 in de middag.