TOKIO - De effectenbeurzen in Azië hebben donderdag de koersdalingen van een dag eerder grotendeels weggewerkt, geholpen door de aandelenrally in New York.

De beleggers in het Verre Oosten zijn opgelucht dat de verliezen op de Chinese beurzen niet zijn overgeslagen naar Wall Street.

Tokio

De Nikkei-index van 225 hoofdfondsen in Tokio sloot de handel met een winst van 287 punten (1,6 procent) op 17.875,75 punten, de hoogste stand in drie maanden. De Kospi in Seoul eindigde 2,3 procent hoger en de All Ordinaries in Sydney ging met een winst van 1,1 procent de dag uit. De beurs in Hongkong sloot met een winst van 1,7 procent.

In Shanghai herstelde de beurs zich donderdag gedeeltelijk na de forse verliezen van woensdag. De belangrijkste index won 1,4 procent. De beurs verloor woensdag meer dan 6 procent door het besluit van de Chinese overheid om de belasting op aandelentransacties fors te verhogen. Dit moet oververhitting op de financiële markten voorkomen. De verliezen in China leidden tot koersdalingen op de internationale aandelenmarkten.

Rente

Op Wall Street werd amper gereageerd op de verliezen in China. Beleggers in New York waren meer bezig met de notulen van de jongste rentevergadering van begin maart. Daarin wordt door de Fed een aantrekkende groei van de Amerikaanse economie voorspeld. De Verenigde Staten zijn voor veel Aziatische bedrijven de belangrijkste afzetmarkt.

Tot de sterkste stijgers in Tokio behoorde de machinebouwer Komatsu met 5,6 procent. Het fonds kreeg een opwaardering van twee zakenbanken. Zij verwachten een sterke vraag in opkomende markten zoals China en Rusland. Branchegenoot Hitachi Construction steeg 4,1 procent.

Bedrijven die een groot deel van hun omzet in de VS behalen, zaten ook in de lift. Zo won technologieconcern Sony 1,5 procent en steeg autobouwer Honda Motor 2,2 procent. Het spelcomputerbedrijf Nintendo ging 2,9 procent vooruit.