NEW YORK - De effectenbeurzen in New York stonden woensdag aan het eind van de dag aanzienlijk hoger. Na de eerdere koersdaling wisten de beurzen de dag af te sluiten met aanzienlijke winsten. Een verslag van de rentevergadering van de Federale Reserve stemde beleggers tevreden.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen stond 0,8 procent hoger op 13.633,08 punten. De breder samengestelde S&P 500 steeg met 0,8 procent tot 1530,23 punten, terwijl de schermenbeurs Nasdaq omhoog klom met 0,8 procent tot 2592,59 punten.

De markt reageerde positief op het verslag van de rentevergadering van de Federale Reserve begin maart. Volgens het verslag blijft de Federale Reserve op zijn hoede voor inflatie.

Het stelsel van de Amerikaanse centrale banken vermoedt dat de malaise in de huizenmarkt langer gaat duren dan eerder verwacht werd.

Verslag

Beleggers kijken naar het verslag om te bepalen of de Federale Reserve de rente dit jaar nog gaat verlagen. In maart liet het stelsel de rente onveranderd op 5,25 procent. In het verslag werd niet gesproken over een verlaging van de rente.

Een verandering van de rente zit wel in het verschiet na de publicatie van een rapport van salarisverwerker ADP.

Daarin staat dat in mei de werkgelegenheid is toegenomen met 97.000 extra banen. Vrijdag publiceert de overheid het officiële werkgelegenheidsrapport.

Daling

De eerdere daling werd veroorzaakt door de vrees dat koersdalingen in China zouden overslaan op de Amerikaanse handel.

De beurzen in China daalden woensdag met gemiddeld 6,5 procent na het besluit van de regering om de belastingen op aandelentransacties fors te verhogen. Als reactie hierop doken ook de Europese aandelenmarkten woensdag in het rood.

Deals

Een nieuwe ronde deals bracht de effectenbeurzen ook weer in beweging. Een van de stijgers op Wall Street was computerverkoper CDW. Investeerder Madison Dearborn Partners legt 7,3 miljard dollar op tafel. CDW klom met ruim 2 procent.

Een andere, het biotechbedrijf Biogen Idec, steeg bijna 6 procent. Een dag eerder had het bedrijf aangekondigd 3 miljard dollar aan aandelen terug te kopen.

Optimisme

Boeing profiteerde van het optimisme onder beleggers dat de onderneming nieuwe orders binnen gaat halen. De vliegtuigbouwer klom met 2,1 procent, ondanks de mogelijke rechtszaak die het bedrijf aan zijn broek heeft voor het helpen bij de CIA-vluchten.

Het bedrijf is aangeklaagd door een Amerikaanse mensenrechtenorganisatie.

Caterpillar

Machinebouwer Caterpillar zag zijn aandelen stijgen, met meer dan 3 procent, nadat branchegenoot Joy Global zijn verwachting voor dit jaar had verhoogd.

Het aandeel van Joy Global deed het nog beter en steeg met bijna 10 procent.

Dalers

Een van de grootste dalers op de beurs was de medicijnfabrikant Merck & Co. Het aandeel daalde met 1,3 procent.

Beleggers namen hun winsten na de forse stijgingen die het aandeel vorige week had laten zien.

Olie

De olieprijs daalde wederom, doordat raffinaderijen in Amerika weer op volle sterkte draaiden en de benzineproductie steeg.

Een vat ruwe olie (van 159 liter) kostte aan het eind van de handelsdag 67,78 dollar. Hernieuwde aanslagen op een Nigeriaanse pijplijn verzwakte de prijsdaling enigszins.

>

Op de valutamarkt noteerde de euro een half uur voor het eind van de handelsdag 1,3431 dollar. Aan het eind van de dag op de Europese beurzen woensdag stond de euro op 1,3418 dollar.