AMSTERDAM - TomTom noteert woensdag tot 4,3% hoger in de ochtendhandel, nadat analist Tim Boddy namens de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs het aandeel is gaan volgen met een conviction buy-advies. Goldman Sachs was gestopt met het volgen van TomTom na het vertrek van analist Charles Elliot.

Boddy geeft het aandeel TomTom een koersdoel mee van EUR 40,00. Rond 11.30 noteert TomTom 2,1% hoger op EUR 32,70. Er zijn dan 956.220 stukken verhandeld, tegen een gemiddeld dagvolume van 977.561 aandelen in de afgelopen maand.

Onmisbaar

Volgens Boddy zullen navigatiesystemen in plaats van producten die 'leuk' zijn om te hebben 'onmisbaar' worden, aangezien voorspellende en real-time verkeersinformatie de gebruikers in staat stelt de meest efficiente route te vinden. In combinatie met de snelle prijsdaling tot onder de EUR 100 voor de basisproducten verwacht hij dat tegen 2012 circa 50% van de auto's in West-Europa en Noord-Amerika zal zijn uitgerust met een navigatiesysteem.

De aandelen TomTom reflecteren volgens hem momenteel met name het neerwaartse scenario van dalende prijzen en een scherpe daling in de winstgevendheid. De tweedekwartaalcijfers zullen volgens hem nog weinig doen om het vertrouwen te herstellen, maar in de tweede helft van het jaar zal de lancering van nieuwe producten daar verandering in aanbrengen.