AMSTERDAM - De wereldwijde verkopen van halfgeleiders zullen dit jaar en in 2008 minder hard groeien dan eerder voorspeld. Dat heeft de World Semiconductor Trade Statistics (WSTS) woensdag bekendgemaakt.

De verkoop van chips zal dit jaar naar verwachting met 2,3% groeien tot USD 253,5 miljard. Eerder rekende WSTS op een groei tot USD 267,9 miljard. Dit is het gevolg van lager dan verwachte omzetten in het eerste kwartaal van bijna alle producten, aldus de organisatie.

Herstel

WSTS voorziet matig herstel in de tweede helft van 2007. Dit zal in 2008 leiden tot een toename van de wereldwijde verkopen met 10,2% tot USD 279,2 miljard. Hier werd eerder een omzet begroot van ruim USD 300 miljard.

Het verlagen van de verwachtingen is volgens WSTS het gevolg van overproductie bij fabrikanten van onder meer geheugenchips. Daardoor daalt de gemiddelde prijs per chip.

Prijsdruk

Ook volgens de Semiconductor Industry Association (SIA) beperkt de prijsdruk als gevolg van de intensieve concurrentie de groei van de industrie. Onlangs gaf SIA aan dat de verkopen dit jaar nog wel licht voor liggen ten aanzien van 2006, maar ruim onder de 10%-groeiverwachting voor 2007 die SIA in november heeft afgegeven.

Op 13 juni 2007 zal SIA met een update komen over de industrieverwachtingen.