AMSTERDAM - De beursstemming in Europa is woensdagochtend geleidelijk aan verslechterd, na de stevige koersdalingen op de Chinese beursvloeren. Daar sloeg de verkoop toe na maatregelen van de overheid om de stijgende aandelenkoersen af te remmen. De belasting die wordt geheven op aandelentransacties is drie keer zo hoog geworden.

Aan het einde van de ochtend stond de AEX, de index van meest verhandelde beursfondsen in Amsterdam, op 532,30 punten. Dat betekent een verlies van 4,89 punten, ofwel 0,9 procent. De MidKap-index voor het middensegment zakte 0,4 procent tot 728,70 punten. De CAC-40 in Parijs, de FTSE-index in Londen en de DAX in Frankfurt verloren rond de 1 procent.

Volgens Bastiaan van Ede van ING Wholesale Banking hebben beleggers hoogtevrees gekregen van de huidige hoge beursniveaus, maar is er geen reden tot paniek. "Een gezonde correctie. De handelsvolumes in heel Europa zijn vrij laag", aldus de handelaar. Hij merkte op dat de Chinese beurzen niets met Nederland te maken hebben en de koersdalingen daar als excuus worden gebruikt om winst te nemen.

Richting

Veel belangrijk bedrijfsnieuws om richting te geven aan de handel was er niet woensdagochtend. Van het hogere slot van Wall Street dinsdag trokken de beleggers zich weinig aan. De Amerikaanse futures wijzen op een lagere opening van de beurzen in New York later op de dag.

De automatiseerder LogicaCMG was woensdag een opvallende stijger met een koerswinst van 4,2 procent op 2,47 euro, waarmee het de enige stijger in de MidKap was. De aanleiding was een bericht in de Britse krant The Times dat durfinvesteerders interesse zouden hebben in de onderneming, na het opstappen van de topman Martin Read.

Ook TomTom, de producent van navigatieapparatuur, wist zich te onttrekken aan de malaise. Het aandeel noteerde 2,1 procent hoger dankzij een gunstig analistenrapport van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs.

ABN

De AEX-index werd woensdag vooral gedrukt door koersverliezen van de zwaarwegende financials ABN Amro, ING en Fortis. Zij verloren tussen de 0,4 en 1,2 procent. Ook oliemaatschappij Shell (min 1,1 procent), een ander zwaargewicht, drukte de index. Het uitzendconcern Randstad was de grootste procentuele daler met een verlies van 2 procent.

ASMI, de toeleverancier aan de chipindustrie, was de sterkste daler in de MidKap met een verlies van 2,5 procent. Ook grote broer ASML (min 0,7 procent) ging omlaag. Mogelijk hing dit samen met de organisatie World Semiconductor Trade Statistics (WSTS) die haar groeiprognose voor de halfgeleiderindustrie voor dit jaar en 2008 heeft verlaagd.

Op de beurs in Frankfurt was de autoproducent BMW (min 2,5 procent) de grootste verliezer. Ford Motor heeft geruchten over de verkoop van het onderdeel Volvo aan BMW de kop ingedrukt.

In Parijs viel het energiebedrijf Gaz de France op met een koerswinst van 2,5 procent. Volgens de krant Le Figaro is branchegenoot Suez aan het lobbyen met de nieuwe Franse regering om de fusieplannen tussen de twee bedrijven nieuw leven in te blazen.

Op de valutamarkt noteerde de euro woensdagochtend 1,3440 dollar tegen 1,3480 dollar bij de sluiting van de beurs op dinsdag.