SHANGHAI - De belangrijkste beurs in China heeft woensdag een forse daling voor de kiezen gekregen. Directe aanleiding was het besluit van de regering om de belasting op aandelentransacties fors te verhogen. Analisten verwachten dat de daling van de koersen van tijdelijke aard zal zijn.

Woensdag werd een maatregel van kracht waardoor de belasting op aandelentransacties verdrievoudigt. De regering wil op die manier bijdragen aan een "gezonde ontwikkeling van de effectenhandel". Sinds begin vorig jaar zijn de koersen in China als een raket omhoog geschoten.

Shanghai

De maatregel leidde er er woensdag toe dat de belangrijkste beursgraadmeter in Shanghai 6,5 procent omlaag ging. De zogeheten SSEC-index bleef nog wel hangen boven de magische grens van 4000 punten en sloot op 4053,09 punten. Analisten zien in de 4000-puntengrens een technische bodem en verwachten dat de index binnen een paar dagen weer zal stijgen.

De handel in aandelen is in China ongekend populair. Investeerders ontdekken de markt met duizenden tegelijk. Het gaat daarbij niet alleen om professionele beleggers, maar ook om studenten en bejaarden, die hun spaargeld zo goed mogelijk proberen weg te zetten. Door de lage rente in China zoeken zij hun toevlucht tot de aandelenmarkten.

Over

Om oververhitting te voorkomen besloten de Chinese autoriteiten onlangs ook al om de rente te verhogen. Op die manier moeten spaarrekeningen weer interessanter worden en dat moet beleggers weer wat weghouden van de aandelenmarkten. Analisten betwijfelen echter of het zo zal gaan. Zij verwachten dat de aandelenkoersen snel weer omhoog zullen gaan, in lijn met de snelle groei van de Chinese economie.

De beursindex in Shanghai is sinds begin vorig jaar met een factor vier omhoog gegaan. De stijging van dit jaar alleen al bedraagt 35 procent. De koerswinsten voltrekken zich in weerwil van waarschuwingen voor een correctie op de Chinese aandelenmarkt. Vorige week nog zei de voormalige president van het stelsel van Amerikaanse banken Alan Greenspan te vrezen voor stevige koersdalingen.

Regio

De koersdaling van woensdag in Shanghai had ook elders in de regio effect. In Tokio sloot de Nikkei-index met een verlies van 0,5 procent. De slotstand was daar 17.588,26 punten, een daling van 84,30 punten ten opzichte van dinsdag. De beurs in Hongkong daalde ook, maar niet zoveel als die in Shanghai. Het verlies bleef daar beperkt tot 0,9 procent. De beurs in Seoul won 0,1 procent en die in Sydney verloor 1,1 procent.

Van invloed op de koersbewegingen in Tokio was een onverwachte daling van de industriële productie in Japan. De daling wordt in verband gebracht met een afkoeling van de Amerikaanse economie. Doordat de economie daar gas terugneemt, daalt ook de vraag naar buitenlandse producten, zoals uit Japan.