NEW YORK - Na een licht hogere opening lieten de beurzen in New York een half uur voor het slot een gemengd beeld zien. Fusie- en overnamenieuws was dinsdag het gesprek van de dag op de beurs.

De toonaangevende Dow-Jones-index stond nagenoeg onveranderd op 13.505 punten. De breder samengestelde S&P 500 bleef ook onveranderd op 1516 punten, terwijl de schermenbeurs Nasdaq 0,4 procent steeg naar 2568 punten.

De laatste maanden zijn de Amerikaanse beursgraadmeters in bijna een rechte streep omhoog gegaan, gesteund door overnamenieuws, aandeleninkoopprogramma's en beter dan verwachte kwartaalcijfers.

De grootste stijger van de beurzen in New York was internetaanbieder CT Communications. Het aandeel nam met ruim 45 procent toe, nadat bekend werd dat telecomprovider Windstream de internetaanbieder voor 585 miljoen dollar koopt. Het telecombedrijf neemt met dat bedrag ook de schuld over die CT Communications tot nu toe heeft opgebouwd. Het aandeel van Windstream bewoog overigens nauwelijks.

De projectontwikkelaar Tishman Speyer neemt samen met zakenbank Lehman Brothers het vastgoedfonds Archstone-Smith Trust over. Aandeelhouders zouden volgens de deal 60,75 dollar per aandeel krijgen, een premie 22,7 procent op de waarde van het aandeel op 24 mei. Door het nieuws schoot Archstone-Smith meer dan 10 procent in de plus.

URS

Een mogelijke overname van Washington Group door ingenieursbureau URS maakte beleggers warm voor de beide aandelen. URS zag haar aandeel stijgen met bijna 6 procent. Washington Group zag zijn aandeel zelfs met bijna 21 procent stijgen. URS legt 2,6 miljard dollar voor haar branchegenoot op tafel.

Advanced Medical Optics moest ruim 13 procent inleveren, nadat het bekendmaakte haar contactlenzenvloeistof uit de winkels terug te roepen. Na onderzoek bleek dat de vloeistof het risico op ooginfecties verhoogt. Twintig mensen hadden zich gemeld met een ooginfectie na het gebruik van het goedje.

Avaya

Volgens The Wall Street Journal is telecombedrijf Avaya in gesprek met investeringsmaatschappijen om een deel van het bedrijf te verkopen. De onderneming overweegt zelfs het hele bedrijf van de hand te doen. Beleggers waren zeer te spreken over deze berichten. Het aandeel steeg met ruim 15 procent.

Op het macro-economische vlak toonden beleggers zich opgelucht over de index van het consumentenvertrouwen in mei, dat uitkwam op 108 punten. In april lag dat cijfer op 104. Dit was de laagste stand sinds augustus, vooral door de gestegen brandstofprijzen. Economen hadden in mei een lichte stijging verwacht, maar de index kwam ruim boven de verwachting van 105 uit.

Olieprijs

De olieprijs daalde met ruim 2 dollar naar 68 dollar per vat ruwe olie (van 159 liter). Handelaren waren minder bezorgd over de levering van ruwe olie uit Afrika. Bovendien begon een aantal Amerikaanse olieplatformen weer aan de dagelijkse arbeid na stil te hebben gestaan vanwege noodzakelijke reparaties.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,3447 dollar tegen 1,3580 bij het slot van de Europese beurshandel dinsdag.