AMSTERDAM - De stemming op de Europese beurzen werd dinsdag aan het eind van de beurshandel iets beter dankzij een hoger dan verwacht Amerikaans consumentenvertrouwen in de maand mei.

De AEX-index in Amsterdam bleef licht onder het slot van maandag, vooral door een koersverlies van ABN Amro van 0,8 procent. Het bankentrio RBS, Fortis en Banco Santander kwam dinsdag met een officieel biedingsvoorstel voor een overname van de bank.

De AEX, de belangrijkste graadmeter in Amsterdam, schommelde de hele dag rond het slot van maandag. Uiteindelijk sloot de beursgraadmeter 0,1 procent lager op 537,19 punten. De MidKap, de index voor middelgrote fondsen, steeg licht met 0,1 procent tot 731,61 punten. De DAX in Frankfurt en de Londense FTSE gingen rond de 0,5 procent vooruit, terwijl de CAC in Parijs 0,3 procent verloor.

Het Damrak was over de hele dag moeilijk in beweging te krijgen. Er was weinig belangrijk nieuws om de beurs richting te geven, behalve het biedingsvoorstel van het bankenconsortium RBS, Fortis en Santander op ABN Amro.

Beleggers waren niet zo onder de indruk van het vernieuwde voorstel van het consortium. "Kennelijk is de markt er op dit moment niet zo zeker van dat het bod zal slagen. Het lijkt erop dat de drie onderhandelingstijd proberen te winnen", zei marktstrateeg Michel van der Stee van Van Lanschot. Het aandeel ABN Amro sloot 0,8 procent lager op 35,81 euro.

Fortis

Het aandeel van Fortis sloot ook in de min. De koers kwam 0,2 procent lager uit op 31,21 euro. Fortis moet voor de overname van ABN Amro 15 miljard euro aan nieuwe aandelen uitgeven. Aandelenhandelaren zijn over het algemeen niet enthousiast van de uitgifte van nieuwe aandelen en daarmee gepaard gaande verwatering van de stukken.

Barclays, die als eerste een bod heeft uitgebracht op ABN Amro, won op de beurs in Londen bijna 2 procent.

Corio

Bij de middelgrote fondsen in Amsterdam ging Corio aan kop met een plus van bijna 2 procent. Vorige week was de vastgoedhandelaar al in trek door positieve kwartaalcijfers. De grootste stijger in de AEX was Philips met 1,5 procent. Zakenbank Lehman Brothers prijst het aandeel aan voor beleggers.

Telecom-aandelen deden het over het algemeen goed, na positieve cijfers van het Britse concern Vodafone. KPN zag het aandeel met 1,2 procent stijgen. Vodafone zelf eindigde ruim 5 procent in de plus.

Ook Reed Elsevier was in trek. Het aandeel van de uitgever ging 1 procent vooruit na een hoger beleggingsadvies van Deutsche Bank.

De euro noteerde op 1,3480 dollar tegen 1,3455 dollar bij de sluiting van de beurs op maandag.