TOKIO - De effectenbeurs in Tokio is dinsdag opnieuw hoger gesloten. De opgewekte stemming was te danken aan beter dan verwachte cijfers over de werkgelegenheid en de consumentenuitgaven in Japan.

De Nikkei-index van 225 hoofdfondsen sloot de handel met een winst van bijna 85 punten (0,5 procent) op 17.672,56 punten. In Seoul eindigde de Kospi met een winst van 0,2 procent. In Sydney ging de All Ordinaries 1 procent hoger de handel uit. De Hang Seng in Hongkong eindigde 0,3 procent lager.

De beleggers in Tokio werden aangenaam verrast door de bekendmaking dat de werkloosheid in Japan vorige maand onverwacht is gedaald van 4 procent in maart naar 3,8 procent, het laagste niveau in negen jaar.

Bovendien namen de consumentenbestedingen in april met 1,1 procent toe in vergelijking met een jaar eerder, waar analisten in doorsnee rekenden op een stijging met 0,2 procent.

Sanyo Electric

Een van de sterkste stijgers in Tokio was Sanyo Electric met een koerswinst van 10,4 procent. De fabrikant van digitale camera's en andere consumentenelektronica maakte maandag beter dan verwachte jaarcijfers bekend.

De bankensector in Tokio ging omhoog door verwachtingen dat de Japanse centrale bank de rente mogelijk verder verhoogt. De commerciële banken kunnen dan hogere rentetarieven voor leningen vragen. Mizuho, de op een na grootste kredietverstrekker van Japan, steeg 2,3 procent en Sumitomo Mitsui, de op twee na grootste, ging 1,7 procent vooruit.

Sydney

In Sydney stonden vooral de mijnbouwfondsen in de belangstelling. BHP Billiton, 's werelds grootste mijnbouwconcern, steeg 1,8 procent en Rio Tinto, de op twee na grootste, ging 2,4 procent omhoog.