AMSTERDAM - De beurs in Amsterdam heeft de winst die de hele dag op de borden stond kunnen vasthouden. Tweede pinksterdag was buiten vooral somber en nat, maar dat kon de stemming binnen op het Damrak niet bederven.

In volume stelde de handel echter weinig voor. Overnamenieuws en optimisme over de economie vormden de voornaamste ingrediënten.

Parijs

De AEX, de belangrijkste graadmeter in Amsterdam, sloot de dag af op een stand van 537,56 punten. Dat komt neer op een plus van 2,08 punten ofwel 0,4 procent. De MidKap voor middelgrote fondsen deed het nog iets beter en eindigde 5,58 punten ofwel 0,8 procent hoger op 731,237 punten.

Elders in Europa was alleen de beurs in Parijs het vermelden waard. Daar stond aan het slot 0,2 procent winst op de borden. In verband met Pinksteren werd op een groot aantal beursvloeren maandag niet gehandeld. Wall Street was dicht wegens Memorial Day.

Shanghai

De handelaren zien in het huidige economische klimaat voldoende grond om aandelen in te slaan. De vooruitzichten zijn goed en zeker in Europa bestaat de indruk dat de aandelen niet overdreven geprijsd zijn.

Ook buiten Europa lijkt dat het geval. In Shanghai sloot de belangrijkste index maandag voor het eerst boven de 4000 punten, in weerwil van waarschuwingen dat de Chinese beurshandel rekening zou moeten houden met een correctie.

Overnames

De handel in Europa werd ook beïnvloed door het nodige overnamenieuws. Beursbedrijf OMX staat in het middelpunt van de belangstelling, nu de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq daar zijn zinnen op heeft gezet.

Vrijdag zorgde dat al voor een koersstijging van OMX van 12 procent. Zondag bleek dat de Nasdaq mogelijk concurrentie krijgt uit Dubai. Dat gaf de koers van OMX nog eens een plus van meer dan 8 procent.

ABN

Dichter bij huis is de aandacht vooral gericht op de overnamestrijd van ABN Amro. Dinsdag maakt een bankentrio onder leiding van Royal Bank of Scotland bekend wat het met het Nederlandse bedrijf van plan is.

Stilte voor de storm dus. In een niet onvriendelijke stemming ging het aandeel van ABN Amro 0,8 procent omhoog. Fortis, dat ook deel uitmaakt van het trio, won 1,1 procent.

Mittal

In de AEX ging het ook Arcelor Mittal voor de wind. Metaalbedrijven doen het momenteel goed door de stijgende grondstoffenprijzen. Op de termijnmarkt in Shanghai werd koper maandag 3 procent duurder.

Dat zorgde ook voor stijgende koersen onder de metaalbedrijven uit de regio zelf. De koerswinsten hangen ook samen met mogelijke overnames in de sector. Mogelijk komen er nieuwe biedingen voor het Canadese Alcan.

LogicaCMG

In de MidKap viel automatiseerder LogicaCMG op. Het bedrijf kreeg vorige week een forse koersval te verwerken na een omzetwaarschuwing in Groot-Brittannië. Zondag bleek dat topman Martin Read zijn conclusies had getrokken en zijn functie opgeeft.

In de MidKap noteerde het aandeel LogicaCMG plus 2,2 procent, bij lange na niet voldoende om het verlies van vorige week goed te maken.

Ajax

Bij de lokale fondsen viel Ajax op met een winst van 5,4 procent. Dat hing direct samen met het bereiken van de voorronde van de Champions League.

Buiten het Amsterdamse was er onder meer aandacht voor France Télécom, dat biedingen heeft ontvangen voor zijn Nederlandse dochterbedrijf Orange. Het Franse telecomconcern noteerde 0,9 procent winst.

Bij een dunne beurshandel kwam de euro nauwelijks in beweging. De Europese munt noteerde 1,3455 dollar. De slotstand van afgelopen vrijdag was ietsje lager, 1,3450.