AMSTERDAM - De Europese beurzen die maandag open zijn noteerden rond het middaguur licht hoger. De handel is erg dun en veel beurzen zijn dicht vanwege Pinksteren. Er staat geen macro-economisch nieuws op de agenda en bedrijfsnieuws is er evenmin.

De AEX-index in Amsterdam noteerde 0,75 punt hoger, ofwel 0,1 procent op 536,27 punten. De beurs in Parijs noteerde ook licht positief, 0,1 procent boven het slot van vrijdag. De beurzen in Londen en Frankfurt hielden maandag de deuren gesloten in verband met Pinksteren.

De handelsdag op het Damrak leek maandag direct na de opening dan ook als een nachtkaars uit te gaan. Vanuit de Verenigde Staten is er vanmiddag ook geen steun te verwachten. Wall Street houdt maandag de deuren gesloten wegens de viering van Memorial Day.

LogicaCMG

Het meest in het oog springende nieuws op het Damrak was het zondag aangekondigde vertrek van de topman van de Brits-Nederlandse automatiseerder LogicaCMG. Martin Read, die veertien jaar leiding gaf aan het IT-concern, vertrekt eerder dan gepland na de omzetwaarschuwing die LogicaCMG vorige week gaf voor de Britse activiteiten.

Dit leidde tot een koersval van ruim 9 procent op de MidKap-index in Amsterdam. Maandag noteerde het aandeel 0,9 procent hoger.

ABN

Het aandeel ABN Amro noteerde maandag vrijwel onveranderd. Volgens de Britse zakenkrant The Business begint De Nederlandsche Bank (DNB) in de overnamestrijd om ABN Amro inmiddels een flink obstakel te worden voor het consortium dat een bod wil doen op de Nederlandse bank.

Volgens de krant begint DNB zich af te vragen of Royal Bank of Scotland, de leider van het bankenconsortium, financieel sterk genoeg is om de risico's van een bod dat voorziet in de opdeling van ABN Amro, te kunnen dragen.

Bod

Dinsdag wordt in ieder geval duidelijk of het consortium daadwerkelijk een bod uitbrengt op ABN Amro. Analisten gepolst door persbureau Reuters verwachten dat het consortium en niet het Britse Barclays er uiteindelijk met de grootste bank van Nederland vandoor gaat.

In Parijs steeg het aandeel France Telekom met 0,5 procent. Het telecombedrijf bestudeert de eerste biedingen die zijn binnengekomen op het Nederlandse dochterbedrijf Orange.

OMX

Op de beurs in Stockholm was er een opvallende rol weggelegd voor OMX, een exploitant van een zevental beurzen in Scandinavië en de Baltische staten. Het aandeel steeg bijna 6 procent na berichtgeving in de Britse media over een mogelijk tegenbod van Dubai International Fiancial Centre (DIFC) op OMX.

Afgelopen vrijdag werd bekend dat het Amerikaanse beursbedrijf Nasdaq OMX wil kopen voor ongeveer 2,7 miljard euro.

Ajax

Op het Damrak ging het er maandag allemaal minder ruig aan toe. Het aandeel Ajax maakte vlak na de opening een koerssprongetje van ruim 3 procent nadat de Amsterdamse voetbalclub zich zondag had geplaatst voor de voorronde van de Champions League.

De winst verdween evenwel weer snel, het aandeel noteerde na circa twintig minuten handelen 1 cent ofwel 0,1 procent hoger op 8,50 euro.

De euro stond maandagmiddag op 1,3452 dollar tegen 1,3450 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag.