TOKIO - De effectenbeurs in Japan sloot maandag hoger onder aanvoering van metaalbedrijf Sumitomo Metal Mining. Deze onderneming profiteerde van de gestegen koperprijzen en sloot 3 procent hoger. In Tokio sloot de toonaangevende Nikkei-index 0,6 procent hoger op 17.587,59 punten.

Japan Steel Works bereikte maandag het hoogste niveau ooit na berichten dat China de kernenergiecapaciteit de komende jaren flink verhoogt.

NGK Insulators klom 4,8 procent na een gunstig rapport van de Zwitserse zakenbank Credit Suisse.

Zelfmoord

De Japanse aandelenmarkten reageerden nauwelijks op de zelfmoord van een lid van het Japanse kabinet dat onder vuur lag door een reeks financiële schandalen.

De affaire komt zeer slecht uit voor de toch al afnemende populariteit van premier Shinzo Abe, met verkiezingen voor de senaat in zicht.

Beroering

Volgens analisten zorgde de zelfmoord van de minister, die politieke onrust kan veroorzaken, wel voor wat beroering op de markt maar speelden buitenlandse factoren maandag een grotere rol.

Omdat de beurs in Shanghai hoger noteerde, sloegen Japanse beleggers niet massaal aan het verkopen.

Beweging

Op de beurs van Hongkong zat maandag weinig beweging. De hoofdindex Hang Seng sloot nagenoeg onveranderd. Beleggers wachten op een reeks macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten later deze week.

Oliebedrijven waren in trek na de vondst van een nieuw gasveld door Sinopec. De koerswinsten in die sector compenseerden verliezen in de banksector, die last heeft van de strengere regelgeving die Peking vorige week aankondigde.

Kospi

De Kospi-index van de beurs in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul steeg maandag 0,8 procent. In de Australische stad Sydney sloot de All Ordinaries vrijwel onveranderd ten opzichte van vrijdag.