AMSTERDAM - De aandelen op het Damrak gaan maandag op tweede pinksterdag een vlakke tot hoge opening tegemoet. Wall Street sloot vrijdag op winst. Het wordt vooral een rustige handelsdag.

De meeste handelaren hebben er een lang pinksterweekeinde van gemaakt en er is weinig richtinggevend nieuws. Het aandeel Ajax zorgt mogelijk voor wat opwinding op deze tweede pinksterdag.

De Amsterdamse voetbalclub heeft zich met een zege op AZ (3-0) verzekerd van een plaats in de voorronde van de lucratieve Champions League.

Obstakel

De Nederlandsche Bank (DNB) is in de overnamestrijd om ABN Amro inmiddels een flink obstakel geworden voor het consortium dat een bod wil doen op ABN Amro.

DNB vraagt zich af of RBS financieel sterk genoeg is om de risico's van een bod dat voorziet in de opdeling van ABN Amro, zou kunnen dragen. Dat meldde de Britse zakenkrant The Business zondag.

Bod

Dinsdag wordt duidelijk of het consortium daadwerkelijk een bod uitbrengt op ABN Amro.

Analisten gepolst door persbureau Reuters verwachten dat het consortium en niet het Britse Barclays er uiteindelijk met de grootste bank van Nederland vandoor gaat.

AEX

De AEX-index eindigde vrijdag 0,1 procent lager op 535,48 punten en de Midkap-index daalde 0,5 procent tot 725,65 punten. In de Verenigde Staten sloot de Nasdaq vrijdag 0,8 procent hoger op 2557 punten.

De belangrijkste graadmeter, de Dow-Jonesindex, won 0,5 procent op 13.509 punten, terwijl de breed samengestelde S&P 500-index 0,6 procent steeg en zo op 1515 punten kwam.

In Japan stond de Nikkei-index vlak voor het sluiten van de handel 0,6 procent hoger.

Euro

De euro stond maandagmorgen op 1,3453 dollar tegen 1,3450 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag.