NEW YORK - De stemming op Wall Street was vrijdag in aanloop naar het lange Pinksterweekend positief. De stijging van de indexen werd gedreven door overnameberichten. Vrijdag stond vooral de schermenbeurs Nasdaq als bedrijf in de belangstelling, in verband met de overname van de Zweedse branchegenoot OMX.

De Nasdaq sloot 19 punten (0,75 procent) hoger op 2557 punten. Ook de andere belangrijke graadmeters stonden op winst.

De belangrijkste graadmeter, de Dow-Jonesindex, won 68 punten (0,5 procent) op 13.509 punten, terwijl de breed samengestelde S&P 500-index 8 punten steeg (0,55 procent) en zo op 1515 punten kwam.

Winst

De koers van schermenbeurs Nasdaq stond bij het slot op 0,8 procent winst. Dat betekent dat de beleggers zich wel kunnen vinden in het avontuur met OMX, waarmee het tweede transatlantische beursbedrijf ontstaat.

Eerder dit jaar lijfde de New York Stock Exchange branchegenoot Euronext, uitbater van onder meer de effectenbeurs in Amsterdam, in.

Coca-Cola

Verder waren er overnameberichten van Coca-Cola. De Amerikaanse frisdrankenfabrikant wordt eigenaar van Glaceau, producent van vitamine- en fruitdrank. Met de aankoop is een bedrag gemoeid van 4,1 miljard dollar.

De koers van Coca-Cola steeg met 1,3 procent naar aanleiding van het nieuws. Het aandeel is daarmee een van de grootste stijgers in de DowJonesindex. Het Amerikaanse industriële concern Honeywell was met 1,6 procent de grootste stijger.

Daler

De grootste daler in de DowJonesindex is woningbouwer Home Depot met 1,4 procent. Oorzaak is de daling van de verkoop van bestaande huizen in Amerika.

Vrijdag werd bekendgemaakt dat de verkoop in april verder omlaag is gegaan. De daling bedroeg 2,6 procent, waarmee het laagste niveau sinds juni 2003 werd bereikt.

Apple

De computerfabrikant Apple, ook bekend van de muziekspeler iPod, zorgde er voor dat de Nasdaq hoger noteerde.

Het aandeel noteerde 2,7 procent hoger op 113,7 nadat Prudential het prijsdoel van de computerfabrikant verhoogde van 115 dollar naar 125 dollar.

Nasdaq

De winst op de Nasdaq liep verder op door de aandelenkoers van computerspellenuitgever Electronic Arts.

De uitgever meldde donderdagavond dat het management wordt gereorganiseerd. Het aandeel steeg vrijdag 2,7 procent tot 47,7 dollar.

Zorgen

De stemming op Wall Street werd de hele week gedrukt door zorgen over China. Alan Greenspan, voormalig president van de Federal Reserve, zei woensdag zich zorgen te maken over een mogelijke beurscrach in China.

Eind februari zorgden forse koersverliezen op de Chinese beurzen nog voor een wereldwijde uitverkoop op de internationale aandelenmarkten en dat zijn de beleggers nog niet vergeten. Ook zorgen over hogere rentetarieven drukten deze week de stemming.

Olie

De olieprijs in de Verenigde Staten stond vrijdag 1,6 procent hoger op ruim 65 dollar per vat (van 159 liter). De oliesector op Wall Street profiteerde van de prijsstijging van Amerikaanse olie.

Exxon Mobil werd 1,6 procent meer waard en branchegenoot Chevron steeg met 1,4 procent. De koers van ConocoPhillips steeg met 1,7 procent.

Euro

De euro noteerde 1,3445 dollar tegen 1,3450 dollar bij het Europese slot.