STOCKHOLM - Het Amerikaanse beursbedrijf Nasdaq is in Europa opnieuw op overnamepad geslagen. Het heeft een bod uitgebracht op OMX, de exploitant van een zevental beurzen in Scandinavië en de Baltische staten. Met de overname is een bedrag gemoeid van 25,1 miljard Zweedse kroon (2,7 miljard euro).

De overname past in de fusiegolf die momenteel gaande is bij de beursbedrijven. Door de krachten te bundelen hopen ze goedkoper te opereren en zo meer bedrijven aan te trekken. In maart rondde de New York Stock Exchange de overname af van Euronext, waar onder meer de beurzen in Amsterdam en Parijs onder vallen.

Nasdaq zelf nam een belang van 29 procent in de Londense beurs. Een poging om het bedrijf in zijn geheel in te lijven mislukte.

Contanten

Nasdaq betaalt de overname van OMX met een combinatie van contanten en aandelen. Per aandeel komt het overnamebedrag neer op 208,1 kroon; dat is 19 procent boven de slotkoers van afgelopen woensdag. Het nieuw te vormen beursbedrijf gaat Nasdaq OMX Group heten. De operatie levert een kostenbesparing op van ruim 1 miljard kroon (111 miljoen euro) per jaar.

OMX is gevestigd in Stockholm, waar het de effectenbeurs runt. Daarnaast is het bedrijf exploitant van de beurzen in Kopenhagen, Helsinki, Reykjavik, en die in Riga, Tallinn en Vilnius in de Baltische staten Letland, Estland en Litouwen. OMX heeft 1450 mensen in dienst en boekte vorig jaar een omzet van bijna 400 miljoen euro. De winst voor belasting kwam uit op 134 miljoen euro.

Staat

Nasdaq is na de New York Stock Exchange de grootste beurs van de Verenigde Staten. Door de krachtenbundeling met OMX ontstaat een organisatie die meer dan 4000 bedrijven bedient uit 39 verschillende landen.

De Zweedse staat bezit 6,8 procent van de aandelen van OMX. Andere belangrijke aandeelhouders zijn de investeringsmaatschappij Investor van de Zweedse familie Wallenberg en de Nordea Bank.