AMSTERDAM - Het ambtenarenpensioenfonds ABP zal voortaan zijn stem laten gelden op aandeelhoudersvergaderingen van alle Nederlandse bedrijven waarin het belegt. Ook bij enkele tientallen buitenlandse ondernemingen waar iets speelt, zal het pensioenfonds een actief stembeleid voeren.

Daarnaast zal het pensioenfonds, op advies van een gespecialiseerd bureau, stemmen op de aandeelhoudersvergaderingen van de overige vijfduizend ondernemingen waarin het belegt. Dat maakte het ABP vrijdag bekend.

Daarnaast zal het pensioenfonds, op advies van een gespecialiseerd bureau, stemmen op de aandeelhoudersvergaderingen van de overige 5000 ondernemingen waarin het belegt. Het bestuur van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds stemde eind april in met het plan, getiteld Code Corporate Governance 2007, zo maakte het vrijdag bekend.

Hedgefunds

Het pensioenfonds haalt rond de aandeelhoudersvergaderingen van de circa honderd fondsen waar het eigen stembeleid voert, alle uitgeleende aandelen terug, behalve als er geen controversiële onderwerpen op de agenda staan. Daarmee wordt voorkomen dat activistische aandeelhouders, zoals bijvoorbeeld hedgefunds, met de stemmen aan de haal gaan.

In de afgelopen jaren liet het pensioenfonds zijn stemrecht gelden op duizend vergaderingen. Dit jaar zal dat stijgen tot 3000 vergaderingen, verwacht het ABP.

Tiende

Voor de rest van de 5000 bedrijven in de beleggingsportefeuille wil het ABP op een aandeelhoudersvergadering tenminste kunnen beschikken over een tiende van de aandelen die het in de onderneming houdt. Het pensioenfonds verdiende vorig jaar 90 miljoen euro met het uitlenen van aandelen. Het nieuwe stembeleid zal deze inkomsten met 10 procent verlagen.