DEN HAAG - De zakenbank NIBC heeft in het eerste kwartaal van dit jaar minder nettowinst gemaakt dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Dat bleek uit cijfers die de zakenbank vrijdag publiceerde.

De Haagse bank herhaalde vrijdag niet voor september stappen te zetten voor een mogelijke beursgang.

De nettowinst was 58 procent lager dan in dezelfde periode ervoor en kwam uit op 44 miljoen euro. Omdat het adviesbureau Harcourt in het eerste kwartaal van vorig jaar verkocht werd, kwam de nettowinst toen hoger uit.

Verlies

Verder heeft NIBC het moeilijk in de Verenigde Staten. De bank moest in het afgelopen kwartaal een verlies van 29 miljoen euro incasseren voor een Amerikaanse beleggingsportefeuille. Omdat NIBC geen verbetering verwacht in de resultaten, zal de zakenbank de beleggingsportfeuille in de loop van de tijd afbouwen.

"We zijn teleurgesteld in de resultaten en hebben natuurlijk direct actie ondernomen. Het afbouwen van de portefeuille is daar onderdeel van", aldus financieel directeur Kees van Dijkhuizen van NIBC in een toelichting. De bank blijft nog wel actief in de VS als vermogensbeheerder voor derden.

De operationele winst kwam uit op 73 miljoen euro, 8 procent hoger dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Het bedrijfsresultaat steeg met 2 procent naar 129 miljoen euro.

Beursgang

NIBC overweegt nog altijd een beursgang, maar neemt voor september geen stappen daartoe. In maart werd een beursgang in Amsterdam op het laatste moment afgeblazen door het slechte klimaat op de aandelenmarkten toen.

"De markt is op dit moment niet gunstig voor een beursgang", liet Van Dijkhuizen weten. "We zitten in een turbulente tijd en de markt is erg beweeglijk." NIBC is een van de adviseurs van Banco Santander, die momenteel in de overnamestrijd om ABN Amro is verwikkeld.