AMSTERDAM - De beurzen in Europa sloten de laatste handelsdag van de week verdeeld af. De stemming was eerder op de dag grimmig, maar een deel van de beleggers putte later op de dag moed uit een goede start van Wall Street. De AEX bleef wel achter bij andere graadmeters.

De Amsterdamse hoofdgraadmeter AEX verloor 0,51 punt, ofwel 0,1 procent tot 535,48 punten. De MidKap-index voor de middelgrote bedrijven verloor 3,38 punten (0,5 procent) tot 725,65 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen respectievelijk 0,1, 0,2 en 0,5 procent.

Aanvankelijk hadden de beurzen in Europa nog steeds last van uitlatingen van Alan Greenspan. Op woensdag zei de oud-president van de Federal Reserve te vrezen voor een dramatische terugval op de Chinese beurzen.

OPgetogen

Maar later op de dag sloeg de stemming om, toen Wall Street sterk uit de startblokken ging. De Amerikaanse beleggers reageerden opgetogen op aangekondigde overnames. De laatste tijd bleken zulke nieuwtjes vaker goed voor optimisme op de beursvloer.

Het belangrijkste overnamenieuws op vrijdag raakte zowel de Amerikaanse als de Europese markt. De Scandinavische beursexploitant OMX valt in handen van beursbedrijf Nasdaq. De Amerikanen tellen ongeveer 2,7 miljard euro neer. Op de Zweedse beurs won OMX bijna 11 procent.

Amsterdam

In Amsterdam was uitzendconcern Vedior de absolute uitblinker, met een koerswinst van 3,5 procent. Donderdag steeg het concern ook al met 2 procent nadat beleggers aan het kopen sloegen na een koopaanbeveling voor het aandeel van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs.

Fortis sloot 0,5 procent lager. Het Belgisch-Nederlandse bankconcern noteerde ex-dividend. Wereldhave verloor in de MidKap 0,8 procent. De vastgoedhandelaar kreeg een lager beleggingsadvies van JPMorgan.

Saai

Volgens handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer was het een rustige en saaie handelsdag op het Damrak. "Beleggers houden hun kruit droog in aanloop naar het lange pinksterweekeinde." Maandag zijn de beurzen in Europa gesloten, behalve Euronext. Ook Wall Street is dicht.

Analist Raymond Lesparre van Wesa Effecten zei dat de beleggers een pas op de plaats maken na een aantal weken van koersstijgingen. "Ze nemen hun winsten en dat lijkt me gezond."

Dalers

Onder de dalers in de AEX was was- en levensmiddelenconcern Unilever met een verlies van 0,8 procent. Chemieconcern Akzo Nobel ging 0,9 procent omlaag.

Heineken steeg 0,5 procent. Erfgename Charlene de Carvalho-Heineken heeft gezegd dat een verkoop van het familiebelang in de bierbrouwer nooit aan de orde is geweest. Aegon ging 1,1 procent vooruit. De verzekeraar kondigde aan voor 11,6 miljoen euro eigen aandelen in te gaan kopen.

Euro

De euro noteerde vrijdag een stand van 1,3450 dollar. Bij het slot van de beurshandel in Europa op donderdag was de eenheidsmunt 1,3420 dollar waard.