Nasdaq neemt Zweedse beurs OMX over

AMSTERDAM - De technologiebeurs Nasdaq Stock Market neemt de Zweedse beurs OMX over voor in totaal 2,7 mrd euro. Dat hebben beide partijen vrijdag bekendgemaakt.

De overname komt niet als een verrassing. Donderdag werd de handel in aandelen Nasdaq en OMX al stilgelegd in afwachting van nieuws over een mogelijke overname.

Nasdaq biedt 0,502 nieuw aandeel Nasdaq en 94,30 Zweedse kronen in contanten per aandeel OMX. Gebaseerd op de slotkoers van 23 mei waardeert het bod OMX op 208,10 Zweedse kronen per aandeel, waarmee een overnamepremie wordt geboden van 19% ten opzichte van de slotkoers van 174,50 Zweedse kronen op 23 mei.

Het gecombineerde bedrijf zal verder gaan onder de naam Nasdaq OMX Group en heeft een marktwaarde van zo'n 7,1 miljard dollar. De omzet van de combinatie zou op basis van de cijfers over 2006 meer dan 1,2 miljard dollar bedragen. De combinatie zal geleid worden door de huidige Nasdaq-bestuursvoorzitter Robert Greifeld.

Grootaandeelhouders

Het bod wordt ondersteund door zowel het management van Nasdaq als OMX. Enkele grootaandeelhouders in OMX met een gezamenlijk belang van zo'n 17% hebben ook hun steun uitgesproken voor de overname.

De aandeelhouders van Nasdaq zullen een belang verkrijgen van circa 72% in de combinatie en de OMX-aandeelhouders ongeveer 28%.

OMX is de op vier na grootste aandelenbeurs in Europa. Na de mislukte pogingen om de London Stock Exchange over te nemen krijgt Nasdaq via de overname van OMX nu toch voet aan de grond in Europa.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Nieuwsbrief NUzakelijk

Nieuwsbrief NUzakelijk
Wil jij niets missen op ondernemersgebied? Meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan weet je precies wat eraan zit te komen. 

Cryptomunten

Cryptomunten
Handleiding: Zo beleg je in bitcoins en andere virtuele munten.

NUwerk

NUlokaal adverteren

Tip de redactie