TOKIO - De effectenbeurzen in het Verre Oosten hebben vrijdag flinke verliezen moeten incasseren. In Tokio sloot de toonaangevende Nikkei-index 1,2 procent lager op 17.481,21 punten. Japanse beleggers maken zich zorgen over het wereldwijde investeringsklimaat en op recente koersdalingen in China en de Verenigde Staten.

Vooral Japanse banken en verzekeraars stonden onder druk. De sector had last van de bekendmaking van enkele tegenvallende resultaten en negatieve prognoses voor het komende jaar van sommige analisten. De vastgoedsector, dit jaar op twee na de best presterende sector in Japan met een gemiddelde koerswinst van 17 procent, kreeg een pak slaag door winstnemingen.

De grootste stijger in de Nikkei was het technologiebedrijf Fujitsu, dat een aandeleninkoopprogramma bekendmaakte. Het werd beloond met een koerswinst van 5,4 procent.

Greenspan

De hoofdindex Hang Seng in Hongkong sloot 1,3 procent lager. Omdat de beurs daar donderdag dicht was wegens een feestdag, was het de eerste handelsdag nadat Alan Greenspan, de voormalige president van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, had gewaarschuwd voor stevige koersdalingen in China. Eind februari leidde onrust op de Chinese aandelenmarkt tot flinke verliezen op de beurzen wereldwijd.

De Kospi-index in Seoul beperkte het verlies tot 0,1 procent. In Sydney zakte de All Ordinaries 0,4 procent weg. De aandelenkoersen in China stegen gemiddeld met 0,7 procent en bereikten nieuwe recordhoogten, ondanks de uitlatingen van Greenspan en een vergelijkbare waarschuwing voor een neerwaartse correctie op de Chinese aandelenmarkt van de OESO.