NEW YORK - De stemming op Wall Street werd donderdag gedrukt door de vrees voor renteverhogingen. Aanleiding daarvoor waren sterke cijfers over de Amerikaanse economie. Ook namen veel beleggers hun winst in aanloop naar het lange Pinksterweekend.

De Dow-Jonesindex sloot op verlies van 0,6 procent ofwel 84,52 punten op 13.441,13 punten. De breed samengestelde S&P 500-index leed een verlies van 1 procent en daalde 14,75 punten tot een stand van 1507,53. De index van technologiebeurs Nasdaq raakte 1,5 procent kwijt en belandde daarmee 39,13 punten lager op 2537,92 punten.

De verkoop van nieuwe woningen in de Verenigde Staten liet in april de sterkste groei in veertien jaar zien. Als de economie te snel groeit, kan het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, besluiten de rente verder te verhogen om de economie af te koelen. Een renteverhoging maakt beleggen in aandelen over het algemeen minder aantrekkelijk.

Woningbouwers

De aandelenkoersen van woningbouwers en daaraan gerelateerde bedrijven deden het goed in navolging van de stijging van het aantal nieuwe woningen. Bouwmarkt Lowe's kreeg er 0,9 procent bij. Branchegenoot Home Depot won 0,4 procent. Huizenbouwer Pulte Homes won 1,4 procent.

De Amerikaanse aandelenmarkten hebben de afgelopen twee maanden de weg omhoog gevonden. Een aantal technische indicatoren suggereert dat de markt zich opmaakt voor een correctie. Handelaren vrezen de gevolgen van de stijgende brandstofprijzen en de aandelenspeculatie in China. Mede daarom sloten velen donderdag hun handelsposities in aanloop naar het lange Pinksterweekend.

Intel

Intel was de sterkste daler in de Dow-Jonesindex met een verlies van 3,1 procent. De niet in de graadmeter opgenomen concurrent AMD verloor 2,2 procent. De gehele chipsector deed het slecht nadat Dell aankondigde zijn computers voortaan ook via de supermarktketen Wal-Mart te verkopen. Beleggers vrezen dat Wal-Mart de toeleveranciers zal afknijpen, zoals het eerder met andere leveranciers deed. De computerfabrikant, die voorheen uitsluitend via internet verkocht, moest 1,4 procent inleveren. De supermarktketen kreeg er 0,7 procent bij.

Ook General Motors en Walt Disney behoorden met koersdalingen van respectievelijk 3,1 en 1,8 procent tot de verliezers op Wall Street. Boeing was een van de spaarzame stijgers (plus 1,9 procent) in de Dow-Jonesindex. De vliegtuigfabrikant profiteerde van een order van meer dan 4 miljard dollar van de Franse luchtvaartmaatschappij Air France-KLM.

Olieprijs

De olieprijs in de Verenigde Staten zakte donderdag weg tot ruim 64 dollar per vat (van 159 liter) onder invloed van toegenomen Amerikaanse olievoorraden. Maar in Londen liep de prijs van Brent-olie, afkomstig uit de Noordzee, even op tot boven de 71 dollar per vat. Dat is het hoogste niveau in negen maanden. De spanningen rond het kernprogramma van Iran zorgen al maanden voor onrust op de oliemarkten.

De oliesector op Wall Street leed onder de prijsdaling van Amerikaanse olie. Exxon Mobil werd 0,9 procent minder waard en branchegenoot Chevron moest het dubbele inleveren. De koers van ConocoPhillips daalde met 2 procent.

De euro noteerde 1,3430 dollar tegen 1,3420 dollar bij het Europese slot.