AMSTERDAM - De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil laten onderzoeken of De Nederlandsche Bank (DNB) een onbevooroordeelde positie inneemt in de overnamestrijd rond ABN Amro. De VEB heeft daartoe een verzoek ingediend bij EU-commissaris Charlie McCreevy (Interne Markt), meldde de beleggersvereniging donderdag.

De Nederlandsche Bank (DNB) zei vorige maand een bod op ABN Amro door het consortium van Fortis, Royal Bank of Scotland (RBS) en Santander "sterk risicoverhogend" te vinden. Een eventueel voorstel van deze groep banken richting ABN Amro beoordeelt de toezichthouder dan ook "met grote nauwgezetheid".

De VEB wil nu weten of DNB de Britse bank Barclays en het drietal "fair en gelijkwaardig" behandelt.

Kritiek

Op de uitspraken van Wellink kwam al eerder Europese kritiek. Minister Wouter Bos van Financiën probeerde de zaak te sussen door te stellen dat sprake was van "een vervelend misverstand". Volgens Bos zou Wellink hem hebben verzekerd dat hij objectief en onbevooroordeeld is.

Het is uiteindelijk aan Wouter Bos als minister van Financiën om een verklaring van geen bezwaar af te geven als een bank in andere handen komt. Bos vraagt daarvoor om advies bij DNB. De centrale bank let er als toezichthouder vooral op of de banken financieel solide genoeg zijn om aan de verplichtingen tegenover hun klanten te voldoen.

DNB laat weten "het bericht voor kennisgeving te hebben aangenomen".