AMSTERDAM - Uitlatingen van de voormalige president van de Federal Reserve, Alan Greenspan, hebben donderdag tot winstnemingen op de Europese beurzen geleid. Hij maakt zich zorgen over een mogelijke beurskrach in China. Wall Street zakte woensdag in de laatste handelsuren weg na de onheilspellende woorden van Greenspan.

Eind februari zorgden forse koersverliezen op de Chinese beurzen nog voor een wereldwijde uitverkoop op de internationale aandelenmarkten en dat zijn de beleggers nog niet vergeten.

Verlies

De AEX, de belangrijkste index in Amsterdam, stond aan het einde van de ochtend op 538,01 punten. Dat betekent een verlies van 3,60 punten ofwel 0,7 procent. De index voor het middensegment, de MidKap, verslechterde 0,8 procent tot 730,66 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tussen de 0,3 en 0,9 procent.

In Amsterdam wist het uitzendconcern Vedior zich te onttrekken aan het negatieve sentiment met een koerswinst van 3 procent. Beleggers sloegen enthousiast aan het kopen na een koopaanbeveling voor het aandeel van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs.

KPN

Ook het telecombedrijf KPN (plus 0,5 procent) deed het goed. KPN heeft toestemming gekregen van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) om de internetaanbieder Tiscali in te lijven. Woensdag was het aandeel ook al in trek wegens overnamegeruchten in de sector.

De koersverliezen in Amsterdam werden over een breed front gedragen, maar de AEX werd vooral gedrukt door koersdalingen van de zwaarwegende financiële waarden. ING, Fortis en ABN Amro verloren tussen de 0,7 en 1,3 procent. Zondag zal het consortium dat een bod wil uitbrengen op ABN Amro zijn positie verduidelijken, zo liet het woensdag weten. Sommige analisten verwachten dat Fortis zich gaat terugtrekken uit de overnamestrijd.

Logica

Bij de middelgrote fondsen bungelde LogicaCMG onderaan met een 2,4 procent lagere koers. Eerder deze week kelderde het aandeel ruim 9 procent nadat het bedrijf waarschuwde voor tegenvallende resultaten. Woensdag liet het aandeel een klein herstel zien, maar donderdag was het weer terug bij af.

De grootste stijger op het Damrak was de geplaagde sportautofabrikant Spyker met een herstel van 6,7 procent op 11,10 euro. Woensdag nabeurs liet het bedrijf weten te werken aan een herfinancieringsplan. De laatste tijd is het aandeel hard onderuit gegaan door een opeenstapeling van negatieve berichten rond de onderneming.

De euro noteerde donderdagochtend 1,3440 dollar tegen 1,3485 dollar bij het slot van de Europese beurzen woensdag.