NEW YORK - De beursgraadmeters in New York zakten woensdag in de laatste handelsuren wat weg, na eerder op de dag nog records te hebben behaald. De beleggers op Wall Street besloten hun behaalde winsten te verzilveren.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen noteerde met nog een half uur handel te gaan een verlies van 0,1 procent op 13.535 punten. De breder georiënteerde S&P 500-index stond onveranderd op 1524 punten. De graadmeter van de schermenbeurs Nasdaq ging 0,2 procent omlaag tot 2582 punten.

De S&P bereikte gedurende de handel het hoogste niveau sinds 24 maart 2000. De Dow steeg tijdens de handel eveneens naar een nieuw record van meer dan 13.600 punten. Dit jaar sloot de toonaangevende beursgraadmeter al 24 keer op een nieuw record. De Nasdaq steeg woensdag tijdens de beurshandel naar het hoogste niveau in 52 weken.

De koerswinsten op Wall Street zijn vooral te danken aan overname- en fusienieuws. Dit jaar zijn er al voor 2300 miljard dollar aan overnames en fusies aangekondigd, aldus marktonderzoeker Dealogic. Daarmee lijkt het record van vorig jaar te worden gebroken. In 2006 werden voor 4000 miljard dollar aan overnames en fusies afgesloten.

Toch werden deze overwegingen in de laatste handelsuren genegeerd. De omgeslagen stemming op Wall Street hing vooral samen met uitlatingen van de voormalige president van de Federal Reserve Alan Greenspan. Hij maakt zich zorgen over een mogelijke beurscrach in China. Ook koersdalingen van chipfondsen waren debet. Zij leden onder de tegenvallende cijfers van chipmaker Analog Devices dinsdag nabeurs. Het aandeel verloor 9,8 procent en dat trok de sector mee omlaag.

Alcoa

Eerder op de dag zorgde overnamenieuws nog voor een opgewekte stemming. Het aluminiumconcern Alcoa heeft een bod uitgebracht van 27,4 miljard dollar op het Canadese Alcan. Het bestuur van Alcan heeft zijn aandeelhouders echter aangeraden niet in te gaan op het bod omdat het te laag zou zijn.

Alcan zegt nu in gesprek te zijn met andere partijen. Volgens marktgeruchten gaat het daarbij om het mijnbouwconcern BHP Billiton. Marktkenners zeiden verder dat Alcoa zijn Canadese rivaal wil kopen om te voorkomen dat het zelf wordt overgenomen. Alcoa stond 3,2 procent hoger in de Dow. Alcan steeg in New York 5,3 procent.

Target Corp., de op een na grootste discountketen in de Verenigde Staten, stond 1,4 procent hoger. Het bedrijf maakte kwartaalcijfers bekend die de prognoses van analisten overtroffen. Medtronic, dat onder meer pacemakers maakt, steeg 4,8 procent. De onderneming profiteerde eveneens van sterker dan verwachte resultaten.

Morgan Stanley steeg 0,7 procent. De zakenbank neemt het Amerikaanse vastgoedbedrijf Crescent Real Estate over voor 6,5 miljard dollar. In het overnamebedrag zijn ook schulden verwerkt van 3,1 miljard dollar.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,3460 dollar. Bij het slot van de Europese beurshandel werd 1,3485 dollar betaald.