AMSTERDAM - De Europese beurzen hebben woensdagmiddag hun winsten uitgebreid. Fusie- en overnamegeruchten in de mijn- en telecomsector zorgen voor een optimistische stemming op de beursvloeren.

De telecomwaarden profiteren van overnamenieuws in de sector. De speculaties ontstonden in de VS waar Alltel wordt overgenomen door private equity-partijen. Dit kan volgens een analist de waardering voor Europese telecombedrijven ten goede komen.

France Telecom, het op drie na grootste telecombedrijf van Europa, voert daarnaast gesprekken over de overname van de Spaanse internettak Ya.com van Deutsche Telecom.

Orange

Ook zegt France Telecom biedingen van meerdere partijen te hebben ontvangen voor Orange Nederland. Dit onderdeel met een marktwaarde heeft van circa EUR 900 miljoen staat sinds februari 2007 in de etalage.

BHP Billiton speelt opnieuw de hoofdrol in overnamegeruchten in de mijnbouwsector. Bestuursvoorzitter Chip Goodyear van het Brits-Australische BHP Billiton heeft gezegd aquisities te overwegen.

Alcan

Toronto's Globe and Mail meldde dat het Brits-Australische bedrijf gesprekken voert met het Canadese aluminiumconcern Alcan over een mogelijke combinatie van de twee bedrijven. Alcan verwierp gisteren overigens een vijandig overnamebod van Alcoa.

De DJ Stoxx 50 noteert inmiddels 0,7% hoger op 3.924,67 punten. Ook de overige graadmeters hebben hun winsten uitgebreid, met de DAX voorop. De Duitse graadmeter wint 0,8%. De CAC40 stijgt 0,4%, de FTSE 0,3%. De Amsterdamse AEX blijft wat achter met een plus van 0,1%. De euro noteert op USD 1,3432.

Uitschieter

Absolute uitschieter binnen de AEX is KPN dat meelift op het positieve sentiment in de sector. Het aandeel noteert 3,0% hoger op EUR 12,54.

ABN AMRO noteert vrijwel onveranderd op EUR 35,56. Beleggers zijn in afwachting van een update van Barclays over wat het van plan is met de Nederlandse bank.

Ahold

Ahold kwam voorbeurs met het bericht dat het EUR 3 miljard wil teruggeven aan aandeelhouders via een kapitaalrestitutie en een 'reverse stock split'. Dit komt neer op EUR 1,89 per gewoon aandeel.

Hiervoor moeten de statuten van de onderneming worden gewijzigd. Ahold zal het voorstel doen tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering op 19 juni 2007 te Zaandam. Het aandeel verliest 0,4%.

Herstel

LogicaCMG (+1,7%) toont herstel na de koersval van 9,1% gisteren toen het IT-bedrijf met tegenvallende omzetten vanuit het VK kwam. Rabo Securities en Goldman Sachs hebben beide het advies voor het aandeel verlaagd naar respectievelijk hold en neutral.

Op de lokale markt van Amsterdam moet Spyker in het stof bijten nadat De Financiele Telegraaf vanochtend schreef dat de producent van luxe auto's zijn merknaam begin deze maand heeft verpand aan Friesland Bank.

Friesland Bank sloot eind vorig jaar een kredietovereenkomst met Spyker, nadat de vorige huisbankier ABN AMRO besloot deze rol te beëindigen. Het aandeel verliest 10,2% tot EUR 11,06.