AMSTERDAM - De belangrijkste beursgraadmeters in Europa gingen woensdag bij de opening voorzichtig omhoog, gesteund door aanhoudende fusie- en overnamegeluiden."Het gonst van de geruchten en dat zal voorlopig zo blijven", zei Rik Zwaneveld, handelaar bij AFS Brokers.

De sportautofabrikant Spyker Cars kreeg een fikse draai om de oren op het nieuws dat het zijn merknaam in onderpand heeft gebracht bij een bank.

Na ongeveer drie kwartier handel stond de AEX, de hoofdindex in Amsterdam, 0,1 procent hoger op 540,92 punten. De MidKap, de index voor het middensegment won 0,4 procent op 737,39 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt klommen tussen de 0,2 en 0,4 procent.

Ahold

Het supermarktconcern Ahold behoorde tot de sterkere stijgers onder de hoofdfondsen in Amsterdam met een koerswinst van 1 procent. Beleggers reageerden enthousiast op de plannen van de onderneming om 1,89 euro per aandeel aan de aandeelhouders uit te keren.

KPN

Het telecomconcern KPN ging aan kop in de AEX met een winst van 1,9 procent. Het uitgeefbedrijf Wolters Kluwer (min 0,4 procent) was de grootste daler.

LogicaCMG

Bij de middelgrote fondsen liet LogicaCMG een klein herstel zien van de zware koersval van dinsdag. Het aandeel noteerde 1,2 procent hoger, goed voor de eerste plaats. Dinsdag kelderde het aandeel ruim 9 procent na het geven van een waarschuwing voor tegenvallende resultaten dit jaar. Citigroup heeft een koopadvies gegeven voor het aandeel.

Spyker

De grootste daler op het Damrak was Spyker Cars met een verlies van 8,7 procent. Eerder op de ochtend was het aandeel zelfs meer dan 16 procent lager. Spyker heeft een jaar geleden zijn merknaam verpand aan Friesland Bank. De sportwagenfabrikant ontkent het nieuws van de verpanding te hebben achtergehouden. "We hebben alles volgens de regels gedaan", aldus de woordvoerster.

Valuta

De euro stond op de valutamarkten op 1,3420 dollar. Dinsdag bij het slot van de Europese beurshandel werd 1,3460 dollar betaald.