TOKIO - De Nikkei-index in Tokio heeft woensdag met moeite het hoofd boven water kunnen houden. Vooral door toedoen van de banken wist de beursbarometer een kleine winst te realiseren van 0,1 procent.

De slotstand was 17.705,12 punten, een stijging van 25,07 punten.

Veel beleggers hebben de indruk dat de bankensector ondergewaardeerd is. Na een piek vorig jaar april is de waarde van de aandelen gemiddeld zo'n 20 procent gedaald. Nu lijkt het erop dat de belangstelling weer groeit. Analisten verwachten dat de winsten komende tijd zullen toenemen.

Mizuho

De op een na grootste bank van Japan, Mizuho, pakte woensdag meer dan 6 procent. Het concern had dinsdag zijn cijfers naar buiten gebracht over het afgelopen boekjaar. Ondanks een winstdaling hebben beleggers vertrouwen in het bedrijf. Mizuhu wist net als veel andere banken niet te profiteren van recente renteverhogingen.

Belle

In Hongkong ging de aandacht uit naar de Chinese schoenenverkoper Belle, die zijn beursgang beleefde. De winkelketen telt 3700 zaken op het Chinese vasteland en 35 in Hongkong zelf. Op de beurs wil het bedrijf geld ophalen om verder uit te breiden. Het aandeel Belle ging bij zijn beursdebuut meer dan 30 procent omhoog.

Voor de Hang Seng-index was deze forse koersstijging niet voldoende om op winst te komen. De beursbarometer stond in de middag op een klein verlies van 0,1 procent. De koersuitslagen elders in de regio waren ook niet spectaculair. De Kospi-index in Seoul won 0,2 procent. De beurs in Sydney ging 0,3 procent omhoog.

AWB

Opvallend in Sydney was de koersbeweging van graanproducent AWB, die na een verlies van 6 procent weer wist op te krabbelen naar plus 2 procent. Het bedrijf zag de winst in de periode oktober-maart met bijna driekwart dalen, onder meer als gevolg van de droogte in Australië. Toch is het bestuur positief over de toekomst en handhaaft het zijn winstprognoses.