AMSTERDAM - De stemming op de beursvloer in Amsterdam verbeterde dinsdag, nadat was gebleken dat het optimisme onder Duitse investeerders is toegenomen.

Ook doken er geruchten op rondom DSM. Het chemieconcern zou in het vizier van durfkapitalisten zijn gekomen. Beleggers deelden echter een flinke tik uit aan de Brits-Nederlandse automatiseerder LogicaCMG.

AEX

De belangrijkste graadmeter in Amsterdam, de AEX-index, sloot met een plus van 2,19 punten ofwel 0,4 procent op 540,57 punten. De MidKap-index voor de middelgrote fondsen had te lijden onder LogicaCMG, dat 9,1 procent moest inleveren. De MidKap sloot 0,8 procent lager op 734,37 punten.

LogicaCMG

LogicaCMG raakte kortstondig zelfs meer dan 14 procent aan waarde kwijt nadat het had gewaarschuwd voor een tegenvallende omzetontwikkeling in Groot-Brittannië. De automatiseerder had vorig jaar al een lastig jaar in het Verenigd Koninkrijk door de opkomst van concurrentie uit lagelonenlanden. De koersen van andere automatiseerders, waaronder Getronics en Ordina, daalden eveneens. Beide fondsen stonden rond de 1,5 procent lager.

DSM

In de AEX kwamen maar weinig bedrijven met nieuws. De overnamegeruchten rond DSM bezorgden het aandeel een winst van 4,2 procent. Akzo Nobel meldde de overname van Chemcraft in de Verenigde Staten. Onbekend is welk bedrag het chemieconcern daarvoor neertelt. Beleggers leken er wel waardering voor te hebben. Het aandeel Akzo Nobel daalde aanvankelijk, maar uiteindelijk prijkte er een slotstand van 1,4 procent op de borden.

Naast DSM was SBM Offshore een grote winnaar in de AEX met een stijging van 2,4 procent. De dienstverlener van de olie-industrie kreeg een positievere waardering van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Het uitzendconcern Randstad kreeg er 2,5 procent bij, zonder directe aanleiding.

MidKap

In de MidKap-index van middelgrote fondsen stond Nutreco bovenaan. De diervoederfabrikant deed een grote overname in Canada en werd daarvoor beloond met een koerswinst van 4,3 procent. Onder de lokale fondsen schoot Antonov met 9,9 procent omhoog. Het bedrijf meldde dat de eerste betalingen voor een nieuw prototype versnellingsbak waren ontvangen. De kantoorinrichter Samas kreeg een koersverlies van bijna 8,3 procent te verwerken. Het bedrijf heeft vorig jaar een verlies geleden van ruim 31 miljoen euro door problemen met een automatiseringsproject.

Buitenland

De belangrijkste graadmeter van de beurs in Frankfurt, de DAX-index, steeg 0,5 procent. Op de overige beurzen in Europa vielen de winsten minder groot uit. De CAC-40 in Parijs stond onveranderd. De FTSE-100 in Londen daalde zelfs 0,5 procent, onder invloed van een flink koersverlies van de farmaciegigant GlaxoSmithKline.

GlaxoSmithKline

GlaxoSmithKline kreeg een koersverlies van 1,4 procent voor de kiezen. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat een medicijn tegen suikerziekte de kans op een hartaanval vergroot.

Dollar

In de valutahandel noteerde de euro 1,3460 dollar. Maandag was de Europese munteenheid op 1,3450 dollar de Europese handel uitgegaan.