PEKING - De Chinese regering koopt voor 3 miljard dollar een belang in de Amerikaanse beleggingsmaatschappij Blackstone Group. Het land had al eerder aangekondigd zijn enorme buitenlandse reserves gespreider te willen beleggen. Een groot deel is nu belegd in Amerikaanse obligaties.

Het is voor het eerst dat China op deze manier geld investeert in een buitenlands beleggingsfonds. Kenmerk van deze fondsen is dat ze vaak noodlijdende ondernemingen opkopen, vervolgens oplappen en weer met winst verkopen. De voorzitter van Blackstone, Stephen Schwarzman, zei in een verklaring te hopen dat dit een eerste stap is in het verbreden van de kapitaalsstromen tussen China en de Verenigde Staten.

Unocal

Twee jaar geleden deed China een poging om de Amerikaanse oliemaatschappij Unocal over te nemen, maar dat mislukte omdat verscheidene politici de aankoop niet zagen zitten. Het vooruitzicht dat China invloed zou krijgen in een voor de VS strategische sector stuitte veel Congresleden tegen de borst.

Victoria Mio, fondsmanager bij Robeco, denkt dat protesten dit keer zullen uitblijven. Zij wijst erop dat China het niet voor het zeggen krijgt bij Blackstone, dat door Amerikanen wordt bestuurd. Tegelijkertijd biedt de overeenkomst wel uitzicht op een goed rendement.

Reserves

China beschikt over 1,2 biljoen (1200 miljard) dollar aan buitenlandse reserves. In maart kondigde het land de oprichting aan van een speciaal beleggingsvehikel waarmee de reserves kunnen worden belegd. Nu zit veel van het geld in dollarobligaties, maar met het nieuwe instituut (dat nog geen naam heeft) mikken de Chinezen op beleggingen die meer opleveren.

Het model waar nu met Blackstone voor is gekozen zal in de toekomst vaker worden toegepast, zo verwacht Mio. De 3 miljard dollar vormt slechts 1,5 procent van de ongeveer 200 miljard die het nieuwe instituut te besteden heeft. In de nabije toekomst zal China ook buiten de Verenigde Staten soortgelijke investeringen doen, zegt Mio.

Contacten

Voor Blackstone zelf biedt de overeenkomst kans om meer in China zelf te investeren. Politieke contacten zijn in China erg belangrijk voor buitenlandse bedrijven die daar plaatselijke ondernemingen willen opkopen. De deal tussen China en Blackstone komt enkele dagen voor een ontmoeting tussen de Chinese vice-premier Wu Yi en de Amerikaanse minister van Financiën Henry Paulson in Washington.

Blackstone gaat later dit jaar naar de beurs. Maandag kondigde het concern aan bij de beursgang 4,1 miljard dollar op te willen halen. Met het geld kan Blackstone nieuwe investeringen doen in onder meer hedgefondsen en onroerend goed. Blackstone boekte in de eerste drie maanden van dit jaar een nettowinst van 1,1 miljard dollar, meer dan een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.