TOKIO - Door een koersdaling van de yen is de effectenbeurs in Tokio maandag hoger geëindigd. De Nikkei-index van 225 fondsen ging de eerste handelsdag van de week 157,29 punten omhoog en sloot op 17.556,87 punten. De stijging kwam overeen met 0,9 procent.

De daling van de yen is gunstig voor bedrijven die veel exporteren. Zij ontvangen meer geld voor producten die zij in het buitenland verkopen. De Japanse munteenheid bereikte zijn laagste stand ooit ten opzichte van de euro.

Sony

Onder meer Sony profiteerde hiervan. Het technologieconcern ging 4 procent omhoog en kwam daardoor op zijn hoogste koers in vijf jaar. Van invloed was ook het kwartaalbericht dat Sony vorige week naar buiten bracht. Daarin voorziet de directie een forse winststijging dit jaar.

Ook de logistieke sector ging het voor de wind. Dat kwam onder meer door een adviesverhoging van een Japanse effectenbank voor het aandeel Mitsui O.S.K., hierop won het fonds 7,4 procent. Branchegenoot Kawasaki Kisen Kaisha ging er 7,2 procent op vooruit.

Seoul

Elders in het Verre Oosten was ook sprake van stijgende indexen. De beurs in Seoul won 1 procent, terwijl die in Sydney 0,8 procent pakte. De beurs in Hongkong noteerde tijdens de middaghandel een plus van 0,4 procent.